Суд в Одесі виніс вирок «голові громадської приймальні» окупаційної адміністрації Білозерки на Херсонщині Клавдії Бекряєвій

Новини
Мешканці звільненої від окупантів Білозерки зривають російський пропагандистський плакат. Стела на в'їзді до Білозерки Фото: t.me/vanek_nikolaev, travels.in.ua

Приморський районний суд Одеси 3 березня виніс вирок голові так званої «громадської приймальні» окупаційної адміністрації смт Білозерка в Херсонській області Клавдії Бекряєвій. Вона свою вину визнала повністю і добровільно уклала угоду про визнання винуватості. За скоєний злочин Бекряєву на 10 років позбавили права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування або займатися діяльністю, що пов’язана із наданням публічних послуг.

Про це йдеться у вироку суду, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Судом встановлено, що 72-річна Клавдія Бекряєва на початку серпня 2022 року добровільно погодилась на пропозицію гауляйтерки Білозерки Херсонського району Ірини Козльонкової очолити «громадську приймальню» окупаційної адміністрації селища міського типу. На цій «посаді» жінка надавала інформацію місцевим мешканцям про можливість оформлення російських «пенсій», місця для зняття готівки, допомагала в отриманні свідоцтва на поховання, допомагала шукати житло для переселенців, надавала інформацію про порядок звернення до окупаційної адміністрації з питань, пов`язаних із відновленням зруйнованого житла внаслідок обстрілів.

У судовому засіданні Клавдія Бекряєва провину у скоєнні кримінального проступку визнала повністю і пояснила, що 26 січня 2023 року уклала з прокурором Олешківської окружної прокуратури угоду про визнання винуватості.

Суд визнав жінку винною у скоєнні злочину за ч.2 ст.111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України і визначив для неї покарання: її позбавлено права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування або займатися діяльністю, що пов’язана із наданням публічних послуг строком на 10 років.

Як повідомляв ЦЖР, СБУ повідомила про підозру в колабораційній діяльності власниці херсонського телеканалу «ВТВ+» Тетяні Каменській. За даними слідства, вона добровільно пішла на співпрацю з ворогом після захоплення Херсона і розкручувала позитивний медійний образ гауляйтера Херсонської області Володимира Сальдо. Їй загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter