У Києві попрощалися з загиблим Героєм України Дмитром Коцюбайлом «Да Вінчі»

Новини
Фото: suspilne.media

У Києві 10 березня попрощались з полеглим Героєм України, командиром спецпідрозділу «Вовки Да Вінчі» Дмитром Коцюбайлом (позивний «Да Вінчі»), який загинув 7 березня у боях за Бахмут. Заупокійна панахида відбулася у Михайлівському Золотоверхому соборі.

Про це повідомляють Громадське та Суспільне.

На прощання с загиблим командиром прийшли тисячі українців: рідні, бойові побратими та посестри, друзі «Да Вінчі».

Фото: suspilne.media

Вшанувати пам’ять Героя України, молодшого лейтенанта Дмитра Коцюбайла до Михайлівського Золотоверхого собору прийшли також президент України Володимир Зеленський та прем’єрка Фінляндії Санна Марін, яка сьогодні прибула з візитом до Києва.

Прем’єрка Фінляндії Санна Марін та президент України Володимир Зеленський на прощанні з Дмитром Коцюбайлом у Михайлівському Золотоверхому соборі Фото: president.gov.ua

Зеленський передав матері бійця Оксані Коцюбайло відзнаку «Хрест бойових заслуг», якої її сина удостоєно посмертно за визначні особисті заслуги в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народу та вірність військовій присязі.

Фото: suspilne.media

Після панахиди в Михайлівському соборі процесія вирушила на Майдан Незалежності.

Фото: suspilne.media

Фото: suspilne.media

У прощанні на Майдані взяли також участь головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, міністр оборони Олексій Резніков та його заступник Олександр Павлюк, очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов, мер Києва Віталій Кличко.

Фото: suspilne.media

Напередодні, 9 березня, прощання з «Да Вінчі» відбулося в його рідному селі Бовшів Івано-Франківської області. У Бовшеві та в багатьох селах поблизу люди масово виходили на дорогу, ставали на коліна, проводжаючи загиблого бійця.

Дмитро Коцюбайло — уродженець села Задністрянське Івано-Франківської області. Він брав участь у Революції гідності, а 2014 року пішов захищати Україну добровльцем і брав участь у бойових діях від початку війни Росії проти України. Тоді Дмитру було лише 18 років. 2014 року командував взводом добровольців Правого сектору, 2015-го став командиром роти. У 2014 році він отримав важке поранення в Донецькій області, але після одужання одразу повернувся на фронт.

У 2021 році Коцюбайло отримав звання Героя України, ставши наймолодшим командиром і першим добровольцем, якому надали це звання прижиттєво.

Дмитро Коцюбайло (позивний «Да Вінчі») був командиром 1-го механізованого батальйону «Вовки Да Вінчі» 67-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ ЗСУ.

«Да Вінчі» загинув 7 березня 2023 року під час бойових дій у Бахмуті.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter