«Слава Україні!». Встановлено особу розстріляного російськими військовими у полоні бійця ЗСУ. Олександр Мацієвський

Новини
Олександр Мацієвський
Герой України Олександр Мацієвський

Українським військовим, якого розстріляли військові РФ після слів «Слава Україні!», був снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області Олександр Мацієвський. Він був призваний на військову службу у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецької області.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

«Остаточно підтвердити дані героя вдалося після комплексу слідчих дій, які включали спілкування з рідними та побратимами загиблого, а також опрацювання фото- та відеоматеріалів. Це справжній герой, який, навіть дивлячись в обличчя смерті, продемонстрував усьому світу, що таке український характер і незламність. Саме такі захисники сьогодні боронять нашу землю, а значить – ворог обов’язково буде розбитий. Бо велика перемога України складається із героїчних вчинків таких людей, як Олександр Мацієвський. Герою слава! Героям слава! Україні слава!», – про це заявив голова СБУ Василь Малюк.

Олександр Мацієвський

Регіональне управління Сил територіальної оборони «Північ» ЗСУ заявило про встановлення особи українського полоненого військовослужбовця, якого російські окупанти розстріляли на камеру після слів «Слава Україні». За інформацією військових, на відео страти, яке було оприлюднено в Інтернеті, героїчно загинув Олександр Мацієвський 1980-року народження – боєць 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області. Також Мацієвського впізнала і його матір Параска Демчук.

Як повідомлялося, російські окупанти розстріляли беззбройного українського військовополоненого, який перед стратою сказав «Слава Україні!». Відповідне відео 6 березня з’явилося у соцмережах. Попередньо Командування Сухопутних військ ЗСУ повідомляло, що на відео розстрілу знятий боєць 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура, який вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року після бойових дій у районі Бахмута.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter