В Мелітополі підірвали авто: загинув колаборант Ткач

Новини
Іван Ткач, колаборант. Підірваний автомобіль Ткача в Мелітополі, 14.03.2023. Фото: окупаційний тк-канал

В тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області 14 березня вибухнула автівка, що була припаркована в спальному районі міста. Від травм загинув місцевий перевізник-колаборант Іван Ткач. Постраждала ще щонайменше одна людина. По непідтвердженим поки даним – також колаборант.

Про повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на відкриті та власні джерела.

Вибух на вул. Героїв України в Мелітополі пролунав близько 17:30.

В місцевих чатах відразу ж опублікували фото і відео, з яких було чітко видно, що палає автівка, як пізніше виявилося джип Mitsubishi, припаркований в дворі багатоповерхівок. 

Самі ж окупанти повідомили, що авто, яке вибухнуло, належить Івану Івановичу Ткачу, перевізнику-колаборанту. Після відкритого вторгнення Росії і Україну він пішов на співпрацю з окупаційним керівництвом Мелітополя, організовував пасажирські перевезення по місту, району, а також між тимчасово окупованими територіями Запоріжжя і Кримом. Очолив «Муниципальное унитарное предприятие «Городской транспорт» ВГА Запорожской области»

Трохи пізніше з’явилися свідчення містян про постраждалих.

«Йшов повз місце вибуху. Пожежники ще тушили авто, але на тротуарі лежала жінка – притомна без видимих ран, я так зрозумів, що її вибуховою хвилею трохи контузило», –  пише мелітополець.

«Я якраз була в лікарні, коли туди швидкими привезли дуже сильно обгорілого чоловіка і ще одного – пораненого. Довелося чекати, поки лікарі розберуться з постраждалими», – пише в чаті мешканка Мелітополя.

Окупаційні телеграм-канали повідомили, що від отриманих травм Ткач помер в лікарні.

Щодо другого постраждалого інформація потребує уточнення. За непідтвердженими поки даними це може бути колаборант Дмитро Кучерков. Він до вторгнення очолював Мелітопольське міськрайонне управління ДСНС, але не виїхав з окупації разом з підрозділом, і пішов на співпрацю з загарбниками, очоливши «Главное Управление по ЧС ВГА Запорожской области».

Варто зауважити, що кількість постраждалих, за даними окупантів, весь час змінюється. Якщо відразу після надзвичайної події мова йшла про одну людину, потім про чоловіка і жінку, то через три години вже заявили, що постраждали чоловік, жінка і дитина.

Як повідомлялось, 24 січня 2023 року у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області підірвали автівку колаборантки Валентини Мамай, яка організовувала псевдореферендум та здавала росіянам українських патріотів у місті. Зрадниця у лікарні.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.