Фейковій «ректорці» Херсонського державного аграрно-економічного університету Євгенії Чернишовій загрожує до 12 років позбавлення волі

Новини
Євгенія Чернишова

СБУ 14 березня повідомила про підозру призначеній російськими окупантами «ректорці» Херсонського державного аграрно-економічного університету, 40-річній Євгенії Чернишовій. Заступивши до «посади», фейкова «керівниця» запрошувала абітурієнтів на денну та заочну форму бюджетного навчання без будь-яких вступних іспитів, а також затверджувала кандидатури працівників закладу.

Повідомлення про підозру опубліковане на офіційному сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі вказано, що колишня доцентка кафедри ботаніки Херсонського державного аграрно-економічного університету Чернишова Євгенія Олегівна, 6 жовтня 1982 р. н., добровільно погодилась «очолити» захоплений російськими окупантами заклад. Вона здійснювала «перехід» на російські «навчальні програми», запрошувала абітурієнтів на денну та заочну форму бюджетного навчання без будь-яких вступних іспитів та затверджувала кандидатури працівників закладу.

Також Євгенія Чернишова допомагала організовувати в приміщенні закладу фейковий референдум з «приєднання» Херсонщини до складу Росії, а 7 жовтня 2022 року провела за участю студентів захід «Волонтери zа Россию» з нагоди дня народження російського президента Владіміра Путіна. 

За скоєний злочин Євгенії Чернишовій загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі. 

В січні 2023 року ректор Херсонського державного аграрно-економічного університету Юрій Кирилов оприлюднив документи часів російської окупації Херсона з даними про співробітників вишу, які стали колаборантами. В діловій переписці фігурують 19 співробітників закладу, які погодилися працювати в створеному російськими окупантами так званому «ГБОУ ВО «Херсонский аграрный университет».

Як повідомляв ЦЖР, приміщення університету окупанти захопили 1 серпня 2022 року. Сам цей заклад був передислокований до Кропивницького.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.