Окупанти захопили ще два університети в Херсоні і призначили в них своїх «ректорів»

Новини
Галина Райко і Євгенія Чернишова, колаборантки, призначені окупантами «ректорами» ХНТУ і ХДАЕУ Фото: kntu.net.ua і соцмережі

Російські окупанти захопили приміщення Херсонського національного технічного університету (ХНТУ) та Херсонського державного аграрно-економічного університету (ХДАЕУ). В обох навчальних закладах вони призначили своїх «ректорів»-колаборантів і оголосили про початок «вступної кампанії».

Про призначення нової «керівниці» в ХНТУ повідомила в. о. ректора університету Олена Чепелюк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Керувати» захопленими приміщеннями Херсонського національного технічного університету окупанти поставили Райко Галину Олександрівну. За інформацією з офіційного сайту ХНТУ, вона до останнього часу працювала завідувачкою кафедри інформаційних технологій університету, є доцентом, кандидатом технічних наук.

«Ось це і сталося. Ім’я головного зрадника університету розкрито. Було багато чуток, пліток, але без підтверджень. Болісно, що то не чужа людина. Кровоточить з середини. Ну що ж, вибір кожного залишиться на совісті кожного», – написала Чепелюк на своїй сторінці у Facebook.

Фото: Facebook Elena Chepelyuk

Сам навчальний заклад у зв’язку з тимчасовою окупацією Херсона передислокований в Хмельницький і вже оголосив про початок вступної кампанії.

1 серпня окупанти також захопили приміщення Херсонського державного аграрно-економічного університету. «Керувати» ними загарбники призначили колишню викладачку кафедри ботаніки закладу Чернишову Євгенію Олегівну.

«Окупаційна влада з військовими рф вже зайняли кабінети та проводять «співбесіди» зі співробітниками. З 1 серпня ми втратили контроль над корпусами, гуртожитками та матеріально-технічною базою. Але аграрно-економічний університет залишається українським закладом вищої освіти. Ми продовжуємо працювати у Кропивницькому та проводимо вступну кампанію. Всі ті, хто не мав змоги виїхати або працюють дистанційно, або відправлені у простій. Жоден співробітник університету не залишиться без заробітної плати!», – повідомив в. о. ректора ХДАЕУ Юрій Кирилов.

Як повідомляв ЦЖР, 14 червня російські загарбники вдерлися до Херсонського державного університету і заявили, що віднині приміщеннями закладу «керуватиме» Тетяна Томіліна.

А 17 червня окупанти представили свого «ректора» Херсонської державної морської академії. Ним став викладач навчального закладу Дмитро Круглий.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter