За пособництво РФ гауляйтеру Снігурівки на Миколаївщині Юрію Барбашову загрожує до дванадцяти років позбавлення волі

Новини
Юрій Барбашов
Фото: Преступности НЕТ

Управління СБУ в Миколаївській області 13 березня повідомило про підозру гауляйтеру Снігурівки Баштанського району, яку окупанти “приєднали” до Херсонської області, Юрію Барбашову. За пособництво державі-агресору і колабораційну діяльність йому загрожує від десяти до дванадцяти років позбавлення волі.

Повідомлення про підозру опубліковане на офіційному сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

В ньому вказано, що російські війська вторглися до Снігурівки 19 березня 2022 року і створили там окупаційну “адміністрацію” – наказ №55 про це 25 липня 2022 року підписав російський воєнний комендант Херсонської області. Очолити її 27 липня добровільно погодився 47-річний уродженець Миколаєва Барбашов Юрій Миколайович.

На цій “посаді” гауляйтер Снігурівки займався супроводом російських “гуманітарних” конвоїв і комерційних поставок, формував структуру окупаційної “адміністрації”, організовував діяльність захоплених окупантами комунальних закладів, формував підрозділи “народної міліції”,  займався організацією та проведенням незаконного референдуму з “приєднання” Миколаївської області до складу Росії.

Заступниками гауляйтера Снігурівки добровільно стали заступниця голови Баштанської районної ради Мезіна Тетяна Андріївна, 10 березня 1969 р. н. та ексміський голова Снігурівки (в 2010-2015 роках) Ларченко Олександр Анатолійович, 11 липня 1956 р. н. “Вони увійшли до створеної і очолюваної Барбашовим злочинної групи, спрямованої на співпрацю та допомогу державі-агресору”, – йдеться в повідомленні про підозру.

Перед тим як 11 листопада 2022 року ЗСУ звільнили Снігурівку Юрій Барбашов, Тетяна Мезіна і Олександр Ларченко втекли до окупованого Криму. Нині всі вони оголошені у розшук. Ларченку повідомили про підозру в колабораційній діяльності на початку грудня 2022 року. А Мезіній повідомили про підозру ще в травні 2022 року.

Юрій Барбашов, Тетяна Мезіна та Олександр Ларченко

Юрій Барбашов, Тетяна Мезіна та Олександр Ларченко Фото: nikvesti.com

За пособництво державі-агресору і колабораційну діяльність Юрію Барбашову загрожує від десяти до дванадцяти років позбавлення волі.

Гауляйтер Снігурівки – доволі відома в Миколаївській області персона. До 2014 року Юрій Барбашов працював на комунальних підприємствах Миколаєва і місцевих телеканалах. З початком російського вторгнення він став колаборантом і був активним учасником миколаївського «Антимайдану». Після розгону останнього він втік до окупованого Луганська, де пішов у лави «ополченців» так званої «ЛНР». Там він служив у так званих «1-й гаубичній самохідно-артилерійській батареї, 2-го гаубичного артилерійського взводу», «міліції ЛНР» та «державній телерадіокомпанії ЛНР». 

У 2017 році Сватівський районний суд Луганської області почав розглядати кримінальну справу з обвинувачення Юрія Барбашова у створенні терористичної організації. Доказів його вини було достатньо, адже сам обвинувачений багато разів сам публічно розповідав свою діяльність і виступав у численних сюжетах російської пропаганди. А з початку 2021 року він ще й брав участь у мінських перемовинах, представляючи псевдореспубліку. В якості переговорника він кілька разів зривав зустрічі, не приходячи на них у складі «делегації».

До війни Юрій Барбашов неодноразово потрапляв у поле зору правоохоронців. Вперше його затримали на початку 2011 року за зберігання коноплі. За це його оштрафували на 340 гривень і присвоїли категорію профілактичного обліку – «наркомани».

Як заявляли торік російські окупанти, вони тимчасово «приєднали» Снігурівську територіальну громаду до Херсонської області, оскільки їхні плани захопити всю Миколаївщину розбили вщент Збройні сили України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.