У Ростові почали судити херсонця Павла Запорожця за «міжнародний тероризм». Провину він не визнає

Новини
Павло Запорожець, викрадений російськими військовими

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд 15 березня розпочав процес щодо викраденого на Херсонщині та незаконно позбавленого волі громадянина України Павла Запорожця. Росіяни обвинувачують його у замаху «на здійснення теракту у Херсоні під час проведення святкових заходів, присвячених Дню Перемоги».

Російські військові викрали Павла Запорожця 9 травня, щоб обвинуватити у «підготовці акту міжнародного тероризму». Спочатку Павла тримали в ізоляторі у Херсоні. З нього намагалися вибити покази проти себе. Застосовували насилля, зокрема, катували електричним струмом. Пізніше перевели в СІЗО-2 у Сімферополі.

Про початок судового процесу повідомило російське державне агентство ТАСС. Це перша кримінальна справа в Росії за статтею про «акт міжнародного тероризму» щодо українця, яка дійшла до розгляду по суті в суді.

Російське ЗМІ повідомляє, що Запорожець нібито визнав провину.

«Так, вину свою визнаю, але не визнаю, що мене судять у рамках кримінального кодексу, оскільки я військовослужбовець, мене повинні судити в рамках Женевської конвенції», — цитує Запорожця агентство.

Сестра в’язня Марія Запорожець розповіла Центру журналістських розслідувань, що насправді її брат вину не визнав.

«Журналісти повідомили неправильно. Він визнав, що вчиняв певні дії в рамках певного військового завдання. Було сказано, що визнає дії, але вину не визнає», — сказала Марія Запорожець.

Нагадаємо:

  • Центр журналістських розслідувань розповідав історію викраденого Павла Запорожця у матеріалі «Як ФСБ ліпить «терористів» зі звичайних людей». Павло Павлович Запорожець, юрист за фахом, три роки служив у Збройних Силах України. На момент окупації Херсона був цивільним.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter