Колишнього військового ЗСУ Віталія Рязанова ФСБ незаконно утримує у слідчому ізоляторі №2 в Сімферополі

Новини
Викрадений Віталій Рязанов. Фото надане Мариною Рязановою

У СІЗО №2 у Сімферополі ФСБ Росії  незаконно утримує  Віталія Рязанова, мешканця Каланчака і колишнього військовослужбовця ЗСУ, якого обвинувачують у «міжнародному тероризмі».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Хто керує СІЗО № 2 у Сімферополі – тюрмою ФСБ для українців» . 

35-річного Віталія Сергійовича Рязанова російські окупанти викрали у Каланчаку 4 вересня 2022 року. Більше двох місяців його тримали «на підвалі» відділку поліції в Чаплинці, а потім передали ФСБ у Крим і «шиють» міжнародний тероризм».

Мати незаконно утримуваного українця – Марина Рязанова каже, що сина обвинувачують через участь у громадському формуванні, яке  допомагало прикордонникам на адмінмежі з окупованим Кримом.

«З 2015 до 2017 року він був у добровольчому формуванні в Херсонській області.  Разом з прикордонниками вони  стояли та чергували на пропускному пункті. Я не пам’ятаю, як називався цей батальйон, можливо, «Аскер». А з 2017 по 2019 Віталій мав контракт [з ЗСУ], він був у Донецькій області, в Авдіївці. Формулювання обвинувачення: за участь у незаконному бандформуванні на території Російської Федерації», — розповідає Марина Рязанова.

Інформації про стан здоров’я Віталія Рязанова його рідні майже не мають. Російське слідство надало Віталію безкоштовного адвоката. Час від часу вдається передати посилку через кримських волонтерів.

Про СІЗО №2 Сімферополя, таємну тюрму ФСБ,  розповідаємо у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар «Таємні тюрми ФСБ в Криму і на півдні».

Нагадаємо:

  • ЦЖР публікував цикл матеріалів «Як ФСБ ліпить терористів зі звичайних людей». Це цивільні мешканці Мелітополя, Запоріжжя, Херсона і Генічеська, яких утримують у СІЗО Сімферополя і в Лефортово у Москві. Їх викрали на окупованих територіях півдня, жорстоко катували, добиваючись зізнання у підготовці або й здійсненні терористичного акту, а потім передали слідчим ФСБ у Криму та Росії, які й запустили цілий конвеєр фальсифікованих справ про міжнародний тероризм.