На окуповані території України РФ заводить єдиного оператора зв’язку з Криму

Новини
Офис компанії «Миранда-медиа» в окупованому Сімферополі Фото: Крыминформ

Кримський оператор «Міранда-медіа», який вже забезпечує доступ до кабельного інтернету на тимчасово окупованій Запоріжчині, стане єдиним оператором зв’язку на зайнятих територіях Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на заяви російського уряду та відкриті джерела.

Окупаційна «адміністрація» попереджає мешканців тимчасово зайнятого Мелітопольського району про те, що з 1 травня в регіоні почне працювати оператор зв’язку «Миранда-медиа», який, за даними ЦЖР, вже забезпечує доступ до кабельного інтернету на тимчасово окупованій Запоріжчині.

Як повідомив гауляйтер Криму Сергій Аксенов, в подальшому компанію «Миранда-медиа» загарбники планують зробити єдиним оператором мобільного зв’зку та кабельного інтернету для всіх окупованих територій – такі плани російського Министерства цифрового развития, які озвучив віце-прем’єр РФ Дмітрій Чернишенко російському державному агентству ТАСС.

За даними російського «Единого государственного реестра юридических лиц», ТОВ «Миранда-медиа» створене в Сімферополі ще в 2004 році. З 2015 року воно зареєстроване за російським законодавством.

Засновниками компанії є ПАО «Ростелеком» та «ООО «Судоходная компания Люкстранс», основним видом діяльності якої, попри назву, є надання послуг доступу до інтернету.

Керівником «Миранда-медиа» в травні 2022 року став Іван Іванович Зіма, який раніше, за даними«Коммерсанта» , був віце-президентом по цифровим регіонам «Ростелекома», а також є генеральним директором «Крымтелекома», створеного на базі «націоналізованої», тобто захопленої окупантами кримської філії «Укртелекома».

Наразі «Миранда-медиа» оголосила про вакансії в Донецьку та Маріуполі. За даними «Коммерсанта», працюватиме компанія на мережах операторів зв’язку «Фенікс» та «Лугаком» з так званих «ДНР» та «ЛНР».

На Запоріжчині про технічні роботи чи пошук спеціалістів для «Миранда-медиа» інформації у відкритому доступі немає.

Як повідомляв ЦЖР, окупанти монополізують послуги з надання кабельного інтернету на тимчасов окупованій території Запоріжжя. Наразі всіх користувачів Мелітополя і Мелітопольського району вже змусили підписати угоди з провайдером «МирТелеком», який отримує інтернет через «Миранда-медиа».

Також в  регіоні працюють мобільні оператори «МирТелеком» та «+7 телеком», створений спеціально для роботи на Запоріжчині, а також «Фенікс» з окупованого Донецька.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.