США планують до вересня надати Україні ще $7,4 млрд гуманітарної та бюджетної допомоги

Новини
Представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд Фото: Reuters

США будуть продовжувати масштабну гуманітарну й бюджетну підтримку України в умовах її протистояння у війні, розв’язаній Росією, та планують до вересня 2023 року передати українській стороні 7,4 млрд доларів допомоги.

Про це заявила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд на засіданні Ради Безпеки ООН.

«Сполучені Штати після вторгнення (Росії – ред.) надали майже 2 млрд доларів гуманітарної допомоги тим, хто її потребує в Україні та регіоні. І ми передали уряду України майже 15,5 млрд доларів прямої бюджетної підтримки через механізми Світового банку. Ми плануємо надати додаткові 7,4 млрд доларів до вересня», – сказала Томас-Грінфілд.

Вона закликала й інші країни зробити так само – допомагати фінансово Україні та підтримувати її, поки Росія не виведе свої війська з території України.

Томас-Грінфілд нагадала, що 15 лютого ООН оголосила про необхідність залучити 3,9 млрд доларів для агентств та неурядових організацій для забезпечення гуманітарної допомоги людей в Україні, а також 1,7 млрд доларів для підтримки країн, які приймають мільйони українських біженців.

Однак, підкреслила вона, необхідно йти далі. «Просто фінансування недостатньо. Члени Ради Безпеки мають надалі наполягати на безперешкодному гуманітарному доступі на всій території Україні, як минулого місяця це зробила 141 держава-член»,- наголосила глава місії США при ООН.

Також вона підкреслила, що країни члени-Радбезу ООН мають звернути увагу на ракетні і безпілотні атаки Росії, що продовжуються, на цивільне населення і критично важливу інфраструктуру. «Ці атаки не дозволяють гуманітарній допомозі доставлятися в райони, тимчасово окуповані Росією», – наголосила Томас-Грінфілд.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.