Зеленський підписав закон про компенсацію за пошкоджене або знищене житло через агресію РФ

Новини
Наслідки ракетного удару військ РФ по багатоквартирному будинку у Краматорську, 14.03.2023 Фото: facebook.com/DSNSDon

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений 23 лютого Верховною Радою закон №7198, який запроваджує в Україні компенсацію за пошкоджене та знищене внаслідок бойових дій майно фізичних осіб.

Відповідна інформація розміщена на сайті українського парламенту.

Документ визначає правові та організаційні засади надання державою компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, починаючи з 24 лютого 2022 року. Закон не поширюватиметься на об’єкти, які на дату введення воєнного стану були на тимчасово окупованій території.

Компенсація надаватиметься виключно за пошкоджену або знищену житлову нерухомість: квартири, інші житлові приміщення (наприклад, кімнати у гуртожитках), будинки садибного типу, садові та дачні будинки, об’єкти будівництва, у яких зведені опорні та зовнішні конструкції. Право на компенсацію отримають лише громадяни України.

Власники знищених квартир та інших житлових приміщень зможуть одержати житловий сертифікат – документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення в обсязі визначеної грошової суми. Вони матимуть право самостійно обрати географічну локацію для використання житлового сертифіката.

Сума компенсації за зруйноване житло буде розрахована для кожного регіону окремо і максимально наближена до ринкової ціни за квадратний метр.

Джерелами фінансування компенсації визначено: кошти державного та місцевих бюджетів; міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів; міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога; репарації або інші стягнення з Російської Федерації.

Згідно з підрахунками, понад 1 млн українців на сьогодні залишилися без житла. Станом на початок березня через портал «Дія» українці подали вже 335 тис. заявок про пошкодження або руйнування житла. Поточний обсяг заявлених руйнувань – близько 23 млн кв. м, при цьому найбільше заявлено в Донецькій, Харківській та Київській областях. У реєстрі пошкодженого майна вже зареєстровано понад 500 громад, внесено дані про 10 тис. об’єктів.

Як повідомлялось, 28 лютого 2023 року Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №7198 щодо створення державного реєстру пошкодженого і зруйнованого внаслідок збройного вторгнення РФ в Україну житла і порядок компенсації за нього.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.