Олександру Коротаєву, фігуранту розслідування ЦЖР, який очолив незаконний «батальйон імені Маргєлова» в Херсоні, повідомили про підозру

Новини
Олександр Коротаєв, командир батальйону ім. Маргелова. Скріншот з відео окупаційної адміністрації

СБУ повідомила про підозру колишньому заступнику начальника головного управління МНС в Одеській області, 59-річному мешканцю Київщини Олександру Коротаєву. Його підозрюють у колабораційній діяльності та виправдовуванні і запереченні збройної агресії РФ проти України.

Повідомлення про підозру опубліковане на офіційному сайті Офісу генерального прокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі йдеться, що уродженець села Козловка Воронезької області РФ, громадянин України, мешканець Київської області Коротаєв Олександр Миколайович, 1 листопада 1963 р. н., добровільно очолив незаконне збройне воєнізоване формування «Окремий добровольчий розвідувальний батальйон імені Васілія Маргєлова». Також він виправдовував і заперечував збройну агресію РФ проти України, розпочату в 2014 році.

За злочини, передбачені статтями 111-1 та 436-2 Кримінального кодексу  України, у вчинені якихКоротаєва  підозрюють, передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

Олександр Коротаєв був фігурантом  розслідування  ЦЖР. Встановлено, Коротаєв працював у державному підприємстві Міністерства оборони України «Південь», яке займалося вирішенням соціальних проблем військовослужбовців Збройних Сил України. З 2008 по 2010 роки він був фізичною особою-підприємцем і займався наданням в оренду нерухомого майна. Пізніше Олександр Коротаєв був заступником начальника головного управління МНС в Одеській області і намагався в 2010 році стати депутатом міської ради — балотувався від партії «Сильна Україна» Сергія Тігіпка, що згодом об’єдналась з «Партією регіонів». 

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter