Хто формує «добровольчі загони» колаборантів на півдні України

Розслідування
Сєргєй Фомчєнков
Фото: ria-m.tv

Мрія і мета кожного російського імперця і гебіста — аби українці самі вбивали один одного во славу Росії. На розбрат працює спецпропаганда, з цією ж метою створюються так звані «добровольчі батальйони». З позиції міжнародного права і українського законодавства — незаконні збройні формування. Їхні бійці для України і міжнародних судів не будуть мати імунітету комбатанта, адже вони не є ополченням, яке захищає свою державу, а воює на стороні агресора проти урядових військ своєї країни.

Центр журналістських розслідувань розповідає про «добровольчі батальйони», які створюють на окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей.

Зусиллями окупантів та гауляйтера Євгена Балицького у Мелітополі формують справжній культ уродженця міста Павла Судоплатова, генерала НКВД-МГБ, якого прозвали «термінатором Сталіна» за серію гучних політичних вбивств.

Судоплатов був безпосередньо причетний до організації вбивства Льва Троцького та багатьох позасудових страт радянських діячів. Тому після смерті Сталіна його «термінатор» був позбавлений усіх нагород і звань, відбув 15 років ув’язнення і був реабілітований лише після смерті. Але душогуб Судоплатов як ніхто інший згодився для нинішньої пропагандистської істерії про українських націоналістів і бандерівців, оскільки саме він за особистим наказом Сталіна убив лідера ОУН Євгена Коновальця у 1938 році в Роттердамі.

Пам’ятник Судоплатову, встановлений колаборантами у Мелітополі. Скріншот з відео окупаційної адміністрації

Тож нікого не здивувало, що добровольчий батальйон, який формується із українців для війни з українцями, також назвали іменем кривавого гебіста. Хто командує судоплатівцями у Мелітополі і хто його добровольці?

Зрадник Горлачов

Російські пропагандисти оприлюднили у мережі відео, де Балицький закликає доєднатись до так званого «добровольчого батальйону». Там бачимо поплічника гауляйтера 48-річного Євгена Сергійовича Горлачова, який приймає заяви добровольців.

Євген Горлачов (праворуч), командир батальйону ім. Судоплатова. Скріншот з відео окупаційної адміністрації

Раніше він служив у військовій частині 3033 Національної гвардії України, що дислокується у Запоріжжі, Мелітополі, Енергодарі і Бердянську.

У 2006 році Горлачов став співзасновником і керівником історико-патріотичного товариства «Протистояння». До 2014 року майже щоосені на Мелітопольщині біля села Мордвинівка відбувалася реконструкція прориву радянськими військами німецької лінії оборони «ВОтан». На тих полях і зійшлися любителі перевдягань та реконструкцій історії Горлачов і Балицький.

У квітні Горлачов, якого Балицький призначив директором краєзнавчого музею, прославився на увесь світ: він знайшов і передав окупантам колекцію скіфського золота із Мелітопольського кургану, яку співробітники музею сховали у підвалі музею після захоплення міста. Викрадена колекція налічує 198 золотих артефактів.

Євген Горлачов (праворуч), командир батальйону ім. Судоплатова. Скріншот з відео пропагандистського інформаційного ресурсу «Известия»

Тепер же викрадач музейних цінностей вирішив повоювати. У сюжетах російських пропагандистів Горлачова називаютья заступником командира батальйону ім. Судоплатова. Власне, він єдиний, хто без балаклави дає коментарі на камеру.

Золотий синок та родинний бізнес

Ще одна відома особа у складі батальйону — старший син Євгена Балицького. Точніше, про те, що Олександр Балицький став добровольцем-судоплатівцем повідомив його батько-гауляйтер. Цікаво, що сталось це після того, як про мобілізацію свого старшого сина Олега заявив глава окупованого Криму Сергій Аксенов.

Не виключено, що рішення Балицького записати сина в батальйон Судоплатова пояснюється тією обставиною, що бійці добробатів не підпадають під мобілізацію, а турботливий татусь зможе контролювати, де саме воюватиме (якщо взагалі воюватиме) його золотий хлопчик.

Олександр Балицький, фото: Вконтакте

А 30-річний Олександр Балицький дійсно хлопчик золотий. Ми про нього писали ще у 2017 році, оскільки цей син діючого народного депутата України оселився в окупованому Севастополі і взяв громадянство Росії. підтвердження ми знайшли у державному російському реєстрі, адже Олександр Балицький зареєструвався в Росії як фізособа підприємець. Сам нардеп також часто навідувався до окупованого Криму і запевняв, що ФСБ його там не зупиняє. Тепер відомо чому — бо він же був для неї свій.

Балицький-нардеп декларував на дружину «нежитлове приміщення» у Севастополі, яке, за його ж зізнанням, виявилось апартаментами в готельному комплексі «Аквамарин». Він належить іншому зраднику — Павлу Лебедєву, міністру оборони України у часи президентства Януковича.

Бізнес-активи Євгена Балицького у Криму, які він записував на дружину, нині зареєстровані на сина Олександра. Згідно відкритих реєстраційних даних, він є директором і засновником компанії «7я», якій належить ресторан «Облико морале» в окупованому Севастополі.

Балицький-молодший також є засновником ще двох компаній.

Перша — «Куратор Крим» у Севастополі, за юридичною адресою якої Гугл знаходить магазин «Аппетитный Крым». Нею Керує дружина Олександра — Анна Балицька, у дівоцтві — Шишкіна. Фото їхніх гулянок на яхті у Балаклавській бухті перебрались із соцмереж в українські змі саме завдяки родинному зв’язку з нардепом.

На компанію Куратор Крим у 2018 році Балицькі оформили придбане у 2018 році бар-кафе «ЕАТ МЕ» в самому центрі і поруч із окупаційним урядом Севастополя.

Компанія «Альянс» — зовсім свіжа, зареєстрована 22 серпня цього року у місті Бєлорєчєнськ Краснодарського краю, основний вид діяльності — оренда і лізинг транспорту та обладнання. У Балицького-молодшого частка у 60 відсотків. Решту ділять навпіл двоє підприємців, які мають бізнес у Московській області і займались фруктами у Криму.

Не виключено, що ця транспортна компанія Балицького-молодшого якось задіяна на перевезеннях вантажів на окупованій частині Запорізької області, де цей бізнес дуже затребуваний, а його регулюванням займається окупаційна адміністрація Балицького-старшого.

Видання РИА Мелітополь пише, що присутність Олександра Балицького у батальйоні Судоплатова сумнівна. Востаннє його бачили у Мелітополі 9 травня.

А 30 вересня камера вихопила його у Георгіївському залі Кремля, де підписувались папірці про незаконну анексію чотирьох українських областей.

Попри те, що в сюжетах пропагандистів повідомляється про зарахування до батальйону Судоплатова вже близько двох сотень людей, ця кількість видається сумнівною.

Скріншот з відео пропагандистського інформаційного ресурсу «Известия»

По-перше, ці дві сотні ми не бачимо на відео і фото так званої присяги — бійці стоять в одну шеренгу, де і двох десятків не набереться. Як із них Балицький сформував дві роти — мабуть, військова таємниця.

По-друге, далеко не всі добровольці на відео місцеві. І це підтверджує повідомлення місцевих джерел: служити в батальйоні Судоплатова серед мелітопольців бажаючих небагато.

По-третє, Балицький демонструє «першу партію сучасної амуніції» (не російського виробництва, до речі), яку закупили на кошти «земляків», тобто, мелітопольців. Як бачимо зі знімків — це саме ті новенькі бронежилети і шоломи, в яких були на присязі бійці «добробату». І партія розрахована щонайбільше на два десятки людей.

Які саме бойові завдання виконуватиме «батальйон Судоплатова» — невідомо. Але наразі він виглядає як новий медійний майданчик для Євгена Балицького і його сина-мажора. Гауляйтер навідується на «навчання» судоплатівців, добірками фото і відео з яких спамлять у соцмережах його піарники.

Херсонський загін колаборантів

На окупованій частині Херсонської області росіяни та їхні прихвостні створюють загін самогубців, який назвали «добровольчим розвідувальним батальйоном імені Василя Маргелова».

Маргелов у 1944 році був командиром 49-ї гвардійської стрілецької дивізії, з якою брав участь у звільнені Херсона, та отримав звання Героя СРСР. У післявоєнні роки став командувачем повітряно-десантних військ Радянського Союзу. Росіяни використовують образ легендарного військового у своїй пропаганді, де українців називають нацистами.

Створенням батальйону займається окупаційна адміністрація, яку очолює колаборант Володимир Сальдо. Він і підписав відповідний указ, який ніде не оприлюднений. А раніше Сальдо висловлювався про необхідність створення добровольчого формування нібито для скорішого закінчення війни, яку росіяни називають «спецоперацією».

Вже відоме ім’я командира батальйону. Це Олександр Коротаєв, він виступив зі зверненням до населення окупованої Херсонщини та закликав воювати проти власної країни.

Олександр Коротаєв, командир батальйону ім. Маргелова. Скріншот з відео окупаційної адміністрації

Колишній МНСник з Одещини

У поліції Херсонської області вже заявили, що ідентифікували зрадника, але традиційно правоохоронці не повідомляють його персональні дані.

«За попередньою інформацією, командиром цього формування, завданням якого є здійснення диверсійних заходів на півдні України, призначений уродженець рф, який раніше проживав у Київській області», — йдеться у повідомленні.

З власних джерел ЦЖР стало відомо, що чоловік працював у державному підприємстві Міністерства оборони України «Південь», яке займалося вирішенням соціальних проблем військовослужбовців Збройних Сил України. Було ліквідоване у 2008 році.

Від 2008 по 2010 роки він був фізичною особою-підприємцем і займався наданням в оренду нерухомого майна.

Олександр Коротаєв пізніше був заступником начальника головного управління МНС в Одеській області. Цю посаду він займав щонайменше у 2010 році, є згадки про нього у медіа з тих часів.

У 2010 році другий головний одеський МНСник намагався стати депутатом міської ради — балотувався від партії «Сильна Україна» Сергія Тігіпка, що згодом об’єдналась з «Партією регіонів». У депутати Коротаєв йшов разом з колишнім керівником главку МНС області Михайлом Вовком та його заступником Анатолієм Васильченком. При цьому, активно використовуючи адмінресурс.

«Помаранчевий режим привів країну до справжньої «надзвичайної ситуації, ліквідувати яку під силу тільки професійним рятувальникам», — говорив Коротаєв, закликаючи рятувальників прийти на вибори, і відповідно, проголосувати за нього. Тоді не було ще електронних декларацій, тому складно відслідкувати коли Коротаєв звільнився з управління.

Херсонські поліцейські повідомляють, що чоловік жив у Київській області. Підтвердженням цьому є виконавчі провадження за порушення правил дорожнього руху Коротаєвим, зафіксовані київськими патрульними у 2017 та 2019 роках.

В російських базах даних ми знайшли паспорт на ім’я Коротаєва Олександра Миколайовича, який народився в один день з нашим фігурантом. Паспорт діючий, у його власника є також податковий номер.

Адреса реєстрації — Новоясенєвський проспект, 38, Москва. Цей будинок знаходиться якраз поруч зі штаб-квартирою Служби зовнішньої розвідки Росії.

У базі Миротворця є дані про виїзди Коротаєва закордон. з території України до Молдови він виїхав у серпні 2022 року на автомобілі HYUNDAI білого кольору, а потім з’явився у Херсоні вже на посаді командира батальйону колаборантів. Нині він активно агітує херсонських чоловіків на службу у збройних формуваннях Російської Федерації.

Колаборант Сальдо заявляє, що з бажаючих приєднатися до батальйону вже шикуються черги. Хоча навіть пропагандисти не показали жодного фото чи відео на підтвердження цього, хоча від моменту оголошення минуло вже більше тижня.

Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський повідомляє, що у окупантів великі проблеми з набором добровольців до нещодавно створеного ними батальйону ім. В.Маргелова.

За його інформацією, не хочуть йти воювати проти України навіть ув’язнені, яким росіяни пропонують амністію. Небажання йти у батальйон підверджується коментарями херсонців у соцмережах.

Якщо розглядати створення цього батальйону з точки зору міжнародного гуманітарного права, то це — яскравий приклад, що Росія чинить черговий воєнний злочин, відправляючи місцевих жителів, задурених російською пропагандою, воювати проти своєї країни — України. Але, на відміну від примусово мобілізованих до армії Росії, котрі стають жертвами такого злочину, тут ситуація інша — для міжнародного гуманітарного права вони не комбатанти, а найманці. Це якщо вони не укладають контракти з Міноборони РФ, а такої інформації наразі немає. Для України вони — учасники незаконного збройного формування, як, наприклад, бандитська кримська «самооборона».