Окупанти заявили про пересихання Каховського магістрального каналу і призначили його новим «керівником» Юрія Ващенка. Він не підтвердив зайняття посади

Новини
Юрій Ващенко, Фото: who-is-who.ua. Пошкодження на ГНС УГКМК від обстрілів 18.11.2022, Фото з російського тг-каналу

Російські окупанти заявили про пересихання русла Каховського магістрального каналу, традиційно звинувативши в цьому українську владу. Також вони відсторонили свого призначенця, колаборанта Олександра Оселедця з посади так званого «начальника управління головного Каховського магістрального каналу» (УГКМК) і заявили про призначення замість нього 73-річного Юрія Ващенка. Сам він інформацію про призначення не підтверджує.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За інформацією наших джерел, близько тижня тому головну насосну споруду УГКМК більше десяти разів знову обстріляли російські окупанти. Попередні сильні обстріли ГНС в кінці листопада 2022 року призвели до затоплення будівлі ГНС і припинення постачання води в русло каналу.

В окупаційних телеграм-каналах підтвердили, що русло Каховського магістрального каналу почало пересихати і назвали це «третьою водною блокадою», яку нібито «влаштувала» проти РФ українська влада.

Водночас окупанти заявили про звільнення з 16 березня призначеного приблизно півроку тому так званого «начальника УГКМК», колаборанта Олександра Оселедця. За даними джерел ЦЖР, загарбники залишились незадоволеними бездіяльністю Оселедця, якому платили біля 138 тисяч рублів заробітної плати щомісяця.

«Ігор Андрієнко, начальник басейнового управління водних ресурсів Херсонської області, який перейшов на бік ворога, вже повідомив працівникам УГКМК про «призначення» нового «начальника» каналу Юрія Ващенка», – розповіли ЦЖР мешканці Каховки.

Сам Юрій Ващенко не підтвердив цю інформацію, але розповісти якісь деталі кореспонденту ЦЖР не захотів. Утім, наближені до нього люди стверджують, що Ващенко, який залишився на окупованій території, неодноразово висловлював своє бажання очолити захоплене росіянами УГКМК «в разі потреби».

Ващенко Юрій Іванович, 1 червня 1949 р. н., майже 30 років очолював УГКМК – з 1986 по 2015 рік і, за словами працівників каналу, був дуже ображений за те, що його звільнили. В 2010-2015 рр. він був депутатом Херсонської обласної ради від Партії регіонів.

Начальник басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра в Херсонській області Андрієнко Ігор Олегович у 2022 році перейшов на бік ворога і отримав паспорт громадянина РФ. В грудні 2022 року СБУ йому повідомила про підозру у колабораціонізмі. Зокрема, він налагоджував безперебійне водопостачання до військових баз РФ в окупованому Криму.

Як повідомляв ЦЖР, російські загарбники визнали катастрофічний рівень руйнувань на ГНС УГКМК, розташованого в смт Любимівка, що на окупованій частині Херсонщини. «ГНС на 90% практично затоплена, що ставить під загрозу сільськогосподарський сезон 2023 року», – заявив гауляйтер Каховки Павло Філіпчук в інтерв’ю головній державній пропагандистській агенції Росії ТАСС.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.