«Практично на 90% затоплена». Окупанти визнали катастрофічні руйнування на ГНС Каховського магістрального каналу

Новини
Вид на головну насосну станцію Каховського магістрального каналу Фото: esu.com.ua

Російські загарбники визнали катастрофічний рівень руйнувань на головній насосній станції (ГНС) управління головного Каховського магістрального каналу (УГКМК), розташованого в смт Любимівка, що на окупованій частині Херсонщини. Від імені окупантів цю інформацію озвучив гауляйтер Каховки, колаборант Павло Філіпчук. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За словами гауляйтера Каховки Павла Філіпчука, головна насосна станція УГКМК серйозно зруйнована. 

«ГНС на 90% практично затоплена, що ставить під загрозу сільськогосподарський сезон 2023 року», – заявив він в інтерв’ю головній державній пропагандистській агенції РФ «ТАСС».

За традицією, всю провину він поклав на ЗСУ. Насправді ж причиною затоплення ГНС УГКМК були масовані обстріли з боку російських окупантів. 

Як повідомляв ЦЖР, 30 листопада 2022 року на головній насосній станції УГКМК  були затоплені підземні приміщення, розташовані нижче рівня води. Відтоді на всій території УГКМК також зупинене електропостачання, а єдиний запасний дизель-генератор вкрали російські військові. 

Внаслідок масованих обстрілів російськими окупантами припинене закачування води в русло магістрального каналу. Це загрожує повним припиненням постачання питної води до посушливих районів Херсонської і Запорізької областей, включаючи Бердянськ, а також зупиненням подачі води для зрошення.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.