США запровадили нові санкції проти Білорусі: у списку – літак Лукашенка, завод МАЗ та члени ЦВК

Новини

Міністерство фінансів США запровадило нові санкції проти Білорусі. У санкційний список сім членів  Центральної виборчої комісії Білорусі, підприємства МАЗ, БелАЗ та їх керівництво, а також літак Олександра Лукашенка Boeing 737.

Про це йдеться в заяві Мінфіну США. 

Під санкції потрапили, зокрема директор «Білоруського автомобільного заводу» («БелАЗ») Сергій Никифорович, та керівний «Мінського автомобільного заводу» («МАЗ») Валерій Іванкович та семеро членів Центральної виборчої комісії Білорусі

Також санкції ввели проти розкішного літака, яким користується самопроголошений президент Александр Лукашенко.

«Лукашенко має ексклюзивний доступ до EW-001PA та інших розкішних літаків і використовує їх для особистих поїздок. Крім того, Лукашенко використовував EW-001PA зі своєю родиною та іншими членами свого оточення для міжнародних поїздок», – зазначили у міністерстві.

Також підкреслили, що авторитарний режим Лукашенка покладається на державні підприємства та ключових чиновників для отримання значних доходів, які дозволяють здійснювати репресії проти білоруського народу. 

«Авторитарний режим Лукашенка покладається на державні підприємства та ключових чиновників, щоб отримувати значні доходи, які дозволяють проводити репресивні дії проти білоруського народу. Ми, як і раніше, віддані покладенню відповідальності на режим Лукашенка за його придушення демократії та підтримку путінської війни», – заявив заступник голови Мінфіну.США по боротьбі з тероризмом та фінансовою розвідкою Браян Нельсон.

Нагадаємо, Кремль працює над більшим використанням ресурсів Республіки Білорусь у війні проти України. Крім того, Росія також прагне повністю контролювати білоруський оборонно-промисловий комплекс. Наприкінці 2022 року Росія перекинула до Білорусі партію зенітних ракетних комплексів «Тор-М2К».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter