Через обстріли у природному парку «Кам’янська Січ» на звільненій частині Херсонщини вдалося обстежити лише п’яту частину території

Новини
Директор НПП «Кам’янська Січ» Сергій Скорик під час розмінування парку Фото: facebook.com/NPPKamyanskaSich

Через обстріли в національному природному парку «Кам’янська Січ» на звільненій частині Херсонщини вдалося обстежити лише п’яту частину території. Працівники парку нарахували нанесених збитків більше ніж на 100 млн грн. Це при тому, що тут навіть не починали рахувати збитки щодо іхтіофауни, зокрема, пов’язані з різким зменшенням рівня води у Каховському водосховищі.

Про це йдеться в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Заповідники у вогні. Як Росія вчиняє екологічні злочини на українському півдні».

За словами директора НПП «Кам’янська Січ» Сергія Скорика, після звільнення Бериславського району вдалося обстежити лише до 20% території парку: заважають обстріли росіських військ. Нараховані попередні збитки складають понад 100 млн грн.

«І це ми ще навіть не починали рахувати збитки щодо іхтіофауни, пов’язані з різким зменшенням рівня води у водосховищі. Вона відійшла в деяких місцях на 17 метрів від берега, а рівень впав на 3 метри 18 см – такого ніколи не спостерігалось за весь час існування Каховського водосховища. Але зайнятися підрахунками на цій території ми не можемо через постійні обстріли. Буває, за одну добу до нас прилітає з лівого берега 60 російських снарядів», – пояснив він.

Обміліле Каховськое водосховище, Каховський район Фото: investigator.org.ua

19 березня на території парку була пожежа, яку гасили з дороги дві з половиною години. За словами Сергія Скорика, її вдалося б погасити значно швидше, якби було можливо підійти ближче до вогню. Однак навколишні поля ще не вдалося обстежити і розмінувати.

Загалом на території парку вже вигоріло близько 1 тисячі гектарів земель, внаслідок чого постраждало багато червонокнижних рослин. А ще потрібно дослідити, скільки дерев знищили окупанти, де понаривали собі бліндажів і де порозливали дизпаливо. Не досліджені ще всі місця прильотів: на перевірку кожної вирви потрібно біля півтори години. 

НПП «Кам’янська Січ» створений в 2019 році. На його території розташовані залишки єдиної не затопленої козацької Кам’янської Січі з могилою кошового отамана Костя Гордієнка, де створили відділення національного заповідника «Хортиця». До території парку входить понад 12 тисяч га степу з 50-кілометровою береговою лінією вздовж Каховського водосховища.

Як повідомляв ЦЖР, у Каховському водосховищі падає рівень води через неконтрольовану роботу захоплених окупантами гідротехнічних споруд на Херсонщині.

Детальніше про це читайте в матеріалі «Заповідники у вогні. Як Росія вчиняє екологічні злочини на українському півдні».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.