З 1 квітня в Україні буде проведено перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів

Новини
пенсий

З 1 квітня в Україні заплановано перерахунок пенсій для пенсіонерів. Однак це не індексація, яка відбулася у березні.

Про це під час ефіру телемарафону є перший заступник міністра соціальної політики Дар’я Марчак.

«Індексація – це інструмент підвищення доходу найменш захищеної категорії громадян, яка не має зазвичай вже інших джерел доходу, крім пенсій, що сплачуються від держави. На відміну від них ті пенсіонери, що ще працюють, мають додаткове джерело надходжень у вигляді заробітної плати, і це дозволяє краще самостійно себе забезпечувати», – повідомила Марчак.

Водночас, якщо йдеться про перерахунок, то враховується трудовий стаж, який отримали пенсіонери, починаючи з попереднього перерахунку таких пенсій.

Це стосується, наприклад, тих пенсіонерів, які вийшли на пенсію 2021 року, але продовжує працювати. Відповідно за 2 останні роки у них збільшився страховий стаж на 24 місяці.

«Саме такі громадяни отримають у квітні перерахунок пенсії за оновленим страховим стажем, що впливає на розмір пенсії. Це все індивідуально», – додала перший заступник міністра.

За даними ПФУ, у квітні на це піде близько 100 мільйонів додаткових витрат. А до кінця року це близько 900 мільйонів гривень.

Нагадаємо:

  • З 1 березня в Україні провели індексацію пенсій для майже усіх категорій її отримувачів. Умови перерахунку відрізняються залежно від виду та дати призначеної особам пенсії. Для півмільйона одержувачів пенсій, яким вони були призначені у 2020 — 2022 роках, виплати не індексували.