Усі країни ЄС мають віддати Україні боєприпаси зі своїх складів – єврокомісар

Новини
Завантаження у США на літак C-17 Globemaster III 155-мм артилерійських снарядів для України Фото: defense.gov

Країни ЄС повинні якомога швидше віддати Україні боєприпаси зі своїх складів, у першу чергу калібру 155 мм, адже російська агресія проти України триватиме ще певний час.

Про це заявив єврокомісар з внутрішнього ринку та послуг Тьєррі Бретон, пише Укрінформ.

«Перш за все, ми маємо сказати всім країнам ЄС, що настав час віддати Україні ті боєприпаси, які вони зараз мають на своїх складах. Йдеться про калібр 155 мм, але також про 120 мм та інші калібри. Держави-члени накопичили боєприпаси, і ми закликаємо їх надати ці боєприпаси якомога швидше, дуже важливо зробити це негайно», – підкреслив Бретон.

Він наголосив, що ОПК країн ЄС повинні збільшити потужності з виробництва боєприпасів, і його візит до Польщі на одне із підприємств з виробництва боєприпасів спрямований саме на це.

Бретон зазначив, що зараз необхідно збільшувати виробництво боєприпасів, тому потрібно подумати, чи достатньою для цього є кількість висококваліфікованих кадрів.

Єврокомісар підкреслив, що польське підприємство Dezamet S.A. працює у три зміни п’ять днів на тиждень, а можливо, перейде на виробництво також у вихідні дні.

«Нам потрібно збільшити наше виробництво, ми маємо відповідний потенціал для цього, 11 держав-членів мають такі заводи, які можуть брати участь у цій програмі», – підкреслив єврокомісар.

Він висловив сподівання, що буде можливість збільшити виробництво боєприпасів завдяки співпраці Єврокомісії з цими державами-членами.

«Ми сповнені рішучості збільшити у довгостроковій перспективі наші виробничі потужності в Європі, щоб наша оборонна промисловість виробляла їх у масштабах, які відповідають поточній геополітичній ситуації», – наголосив Бретон.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що країни НАТО збільшують виробництво 155-мм артилерійських снарядів, щоб допомогти Україні протистояти РФ.