Вчительці математики Тетяні Кришко загрожує до 10 років в’язниці за роботу на посаді начальниці окупаційного «відділу освіти» в Новотроїцькому на Херсонщині

Новини
Татьяна Крышко

СБУ 28 березня повідомила про підозру 54-річній вчительці математики Новотроїцького ліцею №1 Генічеського району окупованої Херсонщини Тетяні Кришко. За роботу на окупантів на посаді «начальниці відділу освіти» їй загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Текст підозри опублікований на офіційному сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

В документі вказано, що вчителька математики Новотроїцького ліцею №1 Генічеського району Кришко Тетяна Анатоліївна, 6 грудня 1968 р. н., влітку 2022 року добровільно погодилася очолити «відділ освіти» окупаційної «адміністрації» смт Новотроїцьке. 

За інформацією ЦЖР, на цій посаді вона набрала 189 педагогів для Новотроїцьких ліцеїв №1 і №2, Новопокровського, Чкаловського, Олександрівського, Одрадівського, Сиваського, Горностаївського, Новомихайлівського ліцеїв, Метропольської гімназії, Федорівської школи, Будинку дитячої та юнацької творчості та чотирьох ясла-садків громади. Також Тетяна Кришко погрожувала своїм колегам-освітянам жорстокими розправами за відмову співпрацювати з російськими загарбниками.

За скоєний злочин їй загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі та конфіскація майна – за ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Як повідомляв ЦЖР, з 17 старост Новотроїцької територіальної громади Генічеського району Херсонщини вісім співпрацюють з російськими окупантами. Вони допомагають розміщувати військових ворожої армії на території своїх населених пунктів. Також біля 80% фермерів громади погодились «переоформити» свій бізнес за вимогою загарбників.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter