Спротив склав мапу таборів, у які Росія незаконно вивозить українських дітей

Новини
Фото: Anadolu Agency

Центр національного спротиву (ЦНС) склав інтерактивну мапу таборів на території Росії, у які окупанти незаконно вивозять та розселяють депортованих українських дітей.

Мапа опублікована на сайті ЦНС.

«Мапа створена на основі даних з відкритих джерел й буде доповнюватись. Як видно з географії таборів, процес вивезення дітей до РФ має систематичний характер й завчасно підготовлений. Тобто, попри те, що російська пропаганда стверджує про вимушений крок й евакуацію дітей, та насправді дітей вивозять постійно, як з прифронтових так і з віддалених від бойових дій районів», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили в ЦНС, до таких таборів потрапляють:

  • сироти, при цьому деякі з яких стали такими внаслідок вбивства їх батьків самими росіянами;
  • діти з інтернатів, які мають родичів в Україні, але їх все одно примусово вивозять;
  • діти батьків, які не пройшли фільтрацію й потрапили до російських катівень;
  • окремі інші випадки.

В таборах, за заздалегідь підготовленою програмою, дітей навчають російській історії, викривленому трактуванні війни в України, також діти там вчать російський гімн. Тобто відбувається ідеологічна обробка.

Всього на мапі нанесено 45 дитячих таборів й 12 мілітарних таборів.

«Іноді дітей вивозять до центрів мілітарної підготовки на «перевиховання». Зокрема, так в Чечню привозили підлітків з Донецької та Луганської областей. Метою таких програм є створення особливо жорстоких й вірних режимові підлітків, яких згодом можна буде використовувати проти їх Батьківщини», – додали в ЦНС.

За даними Національного інформаційного бюро при Мінреінтеграції, станом на 28 березня незаконно депортованими вважаються 19 514 українських дітей.

Як повідомлялось, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Станом на кінець 2022 року Регіональний центр прав людини задокументував 400 випадків депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Зараз правозахисники працюють над створенням юридичного механізму для їхнього повернення, повідомила експертка РЦПЛ Катерина Рашевська в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

Детальніше читайте текстову версію інтерв’ю: Роман Мартиновский та Катерина Рашевська про наслідки видачі Путіну ордера на арешт та повернення депортованих дітей в Україну

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter