Окупаційному «поліцаю» з Каховки Максиму Гурському, який видавав перепустки для проїзду через Каховську ГЕС, загрожує до 15 років позбавлення волі

Новини
Максим Гурський, колаборант Фото: Instgram

Національна поліція України повідомила про підозру у колабораційній діяльності 31-річному члену каховського громадського формування з охорони громадського правопорядку «Щит» Максиму Гурському. Він добровільно пішов працювати «поліцаєм» до окупантів, тероризував мешканців Каховки, примушуючи їх співпрацювати з загарбниками і організував видачу платних перепусток для проїзду через заблоковану росіянами Каховську ГЕС.

Повідомлення про підозру опубліковане на сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

В підозрі йдеться, що мешканець Каховки Гурський Максим Миколайович, 19 січня 1992 р. н., який працював у каховському громадському формуванні з охорони громадського правопорядку «Щит» добровільно пішов працювати до окупаційного відділу «поліції» в своєму місті. Там він займався придушенням мірних мітингів на підтримку незалежності України і схиляв працівників закладів освіти, культури та охорони здоров’я до незаконної співпраці з російськими загарбниками.

В одному з інтерв’ю російським пропагандистам Максим Гурський заявив про завершення в Каховці будівництва «центру по інтеграційним процесам з РФ» та займався «віджиманням» майна територіальної громади на користь окупантів. Починаючи з березня 2022 року він також примушував місцевих підприємців і керівників підприємств платити загарбникам гроші за право працювати в своєму місті.

З травня по липень 2022 року Максим Гурський організував видачу платних перепусток для проїзду автомобілів через заблоковану російськими військами Каховську ГЕС.

За скоєні злочини Максиму Гурському загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі та конфіскація майна – за ч. 7 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність. Участь у збройних формуваннях, зайняття посад у незаконних судових і правоохоронних органах) КК України.

Як повідомляв ЦЖР, заступник військового комісара Бериславського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Херсонської області, капітан Сергій Колб здавав окупантам списки АТОшників і брав участь у їх викраденні. На своїй посаді колаборант займався набором територіальної оборони.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter