Росія намагається легалізувати виші на тимчасово окупованих територіях України

Новини
Фото: РИА Новости

Міносвіти Росії надало перелік закладів вищої освіти, розташованих на окупованих територіях України, які з 2023 року можуть видавати диплом російського зразка. Серед них і два навчальних заклади з тимчасово окупованої Запоріжчини, що діють на базі віджатого майна українських вишів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на документи міністерства науки та вищої освіти РФ.

В переліку, затвердженому Міносвіти РФ, та опублікованому на російському державному порталі правової інформації, є 29 «навчальних закладів», більшість з яких розташована на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

На ТОТ Запорізької області таких «вишів» всього два. 

Про створення «Государственного образовательного учреждения высшего образования «Азовский государственный педагогический университет» гауляйтер Запорізької області Євген Балицький повідомив лише 20 березня.

«Азовський університет буде розташований у Бердянську, у приміщеннях Бердянського державного педагогічного університету та Бердянського університету менеджменту та бізнесу», – зазначив Балицький. 

Згідно російського «Единого государственного реестра юридических лиц» «Государственное казенное учреждение высшего образования «Азовский государственный педагогический университет» зареєстроване 10 березня 2023 року.

Засновником псевдовишу вказане окупаційне «министерство образования и науки Запорожской области». Керівником призначена колаборантка Катерина Іванівна Степанюк. Викладачка з Бердянського педуніверситету після окупації території отримала російський паспорт і пішла працювати в окупаційний «Мелитопольский государственный университет» – деканом гуманітарного факультету.

Про створення «Государственного образовательного учреждения высшего образования «Мелитопольский государственный университет» ЦЖР писав у травні 2022 року.

Окупанти на віджатому майні українських Мелітопольського державного педагогічного університету, Таврійського державного агротехнологічного університету (ТДАТУ), Класичного приватного університету та Бердянського державного педагогічного університету створили єдиний «виш».

Його «ректором» став Андрій Чуйков. Він до 2014 року працював у Харківському національному університеті внутрішніх справ, а став відомий після публічної відмови від посвідчення прямо під час мітингу антимайдану. 

Ще минулого року Чуйков повідомляв, що вже випускники окупаційного вишу отримають «диплом престижного московського вуза». 

Цього року випускникам вже обіцяють дипломи російського зразка. Проте це не додає легальності дипломам, виданим на окупованих територіях.

Міносвіти України ще в 2017 році роз’яснило, що дипломи та інші освітні документи, видані на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей та Криму, не визнаються та не мають юридичної сили ні в Україні, ні в інших країнах світу. Те ж саме стосується і нових окупованих областей України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter