За участь у проведенні незаконного «референдуму» у Чорнобаївській громаді двох мешканок Херсонщини засудили до п’яти років позбавлення волі

Новини
Тетяна Чечур і Тетяна Димінська
Фото: facebook.com/pho.gov.ua

Приморський районний суд м. Одеси виніс вирок двом учасницям проведення незаконного «референдуму» з «приєднання» Херсонської області до складу Росії на території Чорнобаївської територіальної громади Тетяні Чечур і Тетяні Димінській. За скоєний злочин вони засуджені до п’яти років позбавлення волі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Вирок Тетяні Димінській суд виніс 17 березня. Вона добровільно взяла участь у проведенні референдуму на території села Чорнобаївка Херсонського району. У супроводі озброєних російських військових жінка здійснювала подворовий обхід односельців. У вироку вказано, що обвинувачена була прихильницею «русского мира» і усвідомлювала протиправність своїх дій.

Вирок Тетяні Чечур суд виніс 28 березня. Жінка відповідала за «голосування» на псевдореферендумі в селах Благодатне, Клапая та Киселівка Чорнобаївської громади. 

Після завершення незаконного «волевиявлення» обидві обвинувачені передали бюлетені військовим РФ, за що отримали «винагороду» в рублях. Під час розгляду справи вони уклали з прокурором Олешківської окружної прокуратури угоди про визнання винуватості і визнали в суді свою винуватість.

Обох жінок засуджено до п’яти років позбавлення волі. Також їх позбавлено права обіймати посади в органах державної влади, займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом строком на 10 років. Додатково суд постановив конфіскувати на користь держави у Тетяни Чечур 1/3 частини її особистого майна.

До набрання вироків законної сили жінки утримуватимуться під вартою.

Як повідомляв ЦЖР, Національна поліція 28 березня повідомила про підозру у колабораційній діяльності 59-річній завідувачці херсонського ясла-садка компенсуючого типу – центр розвитку дитини №60 «Теремок» Марині Вороніній. За те, що вона очолила окупаційне «управління освіти» в Херсоні їй загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter