Тетяні Аббасовій, завідувачці ясла-садку №37 Херсонської міськради, за пособництво державі-агресору загрожує до 12 років в’язниці

Новини
Тетяна Аббасова

СБУ 30 березня повідомила про підозру 41-річній Тетяні Аббасовій, завідувачці Херсонського ясла-садку №37 компенсуючого типу Херсонської міськради. За пособництво державі-агресору їй загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі.

Текст підозри оприлюднений на офіційному сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

В документі йдеться, що Аббасова Тетяна Олександрівна, 21 серпня 1981 р. н., добровільно погодилась очолити незаконно створене на базі ясла-садка №37 «ГБОУ Херсонской области «Ясли-сад №37 комбинированного вида города Херсона» і отримала «паспорт громадянина РФ». 

На цій «посаді» вона займалася впровадженням «російських стандартів освіти» в своєму дошкільному закладі, впроваджувала насильницьке використання російської мови в спілкуванні і в діловодстві, розробляла і затверджувала «посадові інструкції», створювала так звані «творчєскіє группи» та призначала їх «керівників». 

В подальшому для збільшення «повноважень» Тетяни Аббасової в «підпорядкування» передали цілісні земельно-майнові комплекси херсонського закладу дошкільної освіти №2 музико-естетичного профілю «Перлинка», херсонського ясла-садку №69 санаторного типу для часто хворіючих дітей та херсонських закладів дошкільної освіти №22 і №40. 

В ясла-садку №37 Аббасова надала вказівку прибрати українську символіку і розмістила державний прапор РФ, портрет Владіміра Путіна і грамоти від місцевих гауляйтерів. А 30 серпня 2022 року вона встановила в своєму закладі пропускний режим, щоб не допускати на робочі місця проукраїнських співробітників. Також вона займалася підбором «кадрів» і виплачувала їм заробітну плату в російських рублях. 

СБУ підозрює Тетяну Аббасову в скоєнні злочинів за ч. 1 ст. 111-2 і ч. 3 ст. 111-1 КК України, які караються позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк від 10 до 15 років.

Як повідомляв ЦЖР, Національна поліція 28 березня повідомила про підозру у колабораційній діяльності 59-річній завідувачці херсонського ясла-садка компенсуючого типу – центр розвитку дитини №60 «Теремок» Марині Вороніній. За те, що вона очолила окупаційне «управління освіти» в Херсоні їй загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.