Залужний: Деокупація Київщини продемонструвала світу, що українці не поступляться жодним клаптиком своєї землі

Новини
Буча

Деокупація Київської області продемонструвала світові, що українці не поступляться жодним клаптиком своєї землі, злочини російських військових у Бучі назавжди закарбувалися в національній пам’яті.

Про це заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

«Буча. Передмістя столиці. Важливий вузол усього району оборони Києва. Символ українського спротиву. 33 дні окупації, понад 9 тисяч зафіксованих російських воєнних злочинів. Своєю жорстокістю вони назавжди закарбувалися в національній пам’яті. Усі винні мають бути покарані», – заявив Залужний.

Він наголосив, що спільними діями Сил оборони, добровольців, волонтерів та місцевих вдалося вибити ворога.

«Деокупація Київщини продемонструвала світу, що українці не поступляться жодним клаптиком своєї землі. Ми пам’ятаємо Героїв, які поклали життя заради майбутнього України», – написав Залужний.

Президент Володимир Зеленський 31 березня прибув до Бучі у річницю звільнення з главою уряду Словаччини Едуардом Гегером, прем’єром Словенії Робером Голобом, прем’єром Хорватії Андреєм Пленковичем та президенткою Молдови Майєю Санду.

Лідери прибули до церкви Святого Апостола Андрія Первозванного, де були знайдені масові поховання вбитих мешканців Бучі.

  • Російські загарбники вчинили в Бучанському районі Київської області понад 9 тисяч воєнних злочинів.
  • На Київщині окупанти вбили 1374 українців, 280 вважаються зниклими безвісти, загинуло 38 дітей, 34 зазнали поранень.
  • Буча та Бучанський район більше місяця були в окупації. На початку квітня 2022 року російські військові відступили з районів, прилеглих до Києва, після чого українська влада та журналісти повідомили про загиблих цивільних людей на вулицях Бучі. Деякі з них були зі зв’язаними руками та простріленими головами.