Зеленський затвердив санкції проти ФСБ, Ради Федерації і Мінфіну РФ

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 1 квітня ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування  санкцій проти низки фізичних та юридичних осіб.

Відповідні укази №191/2023 та №192/2023 опубліковані на сайті прездента.

До санкційного списку потрапили 273 фізичних та 380 юридичних осіб. Серед них – 379 російських компаній  та одна з окупованого Мелітополя і 33 громадянина Росії.

Зокрема санкції запроваджено проти Ради Федерації (верхньої палати російського парламенту), Мінфіну РФ, Федеральної служби безпеки та Федеральної служби охорони РФ, підприємств військово-промислового комплексу, приладобудування, радіоелектроніки та кабельної промисловості. Також президент увів санкції проти експрезидента «Мотор Січі» В’ячеслава Богуслаєва.  

Обмежувальні заходи діятимуть протягом наступних 10 років. Вони включають:

  • блокування активів;
  • обмеження торговельних операцій (повне припинення);
  • обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України (повне припинення);
  • запобігання виведенню капіталів за межі України;
  • зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;
  • анулювання або зупинення ліцензій для здійснення певного виду діяльності, зокрема на користування надрами
  • заборону участі у приватизації, оренді держмайна резидентами іноземної держави та особами, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами іноземної держави або діють у їхніх інтересах;
  • заборону або обмеження заходження іноземних невійськових суден та військових кораблів до територіального моря України, її внутрішніх вод, портів та повітряних суден до повітряного простору України або здійснення посадки на території України (повна заборона).

Нагадаємо, 23 лютого 2023 року Верховна Рада України схвалила запровадження економічних санкцій проти всіх фінансових установ РФ. Йдеться про спеціальні секторальні економічні санкції строком на 50 років до всіх банків, що зареєстровані та знаходяться в РФ. Санкції впроваджуються на 50 років та включають 10 пунктів, зокрема, зупинку правочинів з активами, що належать фінустановам РФ; заборону встановлення ділових відносин, у тому числі кореспондентських; заборону укладання угод та здійснення інвестицій на користь фінустанов РФ та інше.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.