Україна закупить у Польщі 100 БТР Rosomak

Новини
Rosomak

Для українського війська закуплять у Польщі 100 колісних бронетранспортерів Rosomak.

Про це заявив прем’єр-міністр РП Матеуш Моравецький на заводі у Семяновицях-Шльонських, що виробляє це обладнання, повідомляє Польське радіо.

«Я привіз замовлення, яке отримав учора від Прем’єра України Дениса Шмигаля, на 100 «росомаків», які тут вироблятимуться», — заявив Моравецький.

Він додав, що закупівля буде оплачена коштами з європейських та американських фондів, які підтримують Україну.

На його думку, бронетранспортери Rosomak, як і гаубиці Krab, стають національним експортним брендом польської збройової промисловості, нині Польща проводить переговори про їх продаж з іншими країнами. Моравецький зазначив, що це обладнання — поряд із Krab — «є гордістю польської оборонної промисловості».

За словами глави уряду, зараз завод у Семяновицях-Шльонських може виробляти близько 100 Rosomak на рік.

Прем’єр-міністр зауважив, що Польща дедалі більше інвестує у виробництво зброї.

«Відомо, що для озброєння армії потрібні три речі — гроші, гроші і ще раз гроші. Польський бюджет гарантує стабільність видатків та інвестицій в польську оборонну промисловість. Дуже важливо про це пам’ятати. Бо той, хто забуває, колись змушений буде інвестувати в чужу. А ми цього не хочемо», – зазначив Моравецький.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.