ДСНС: В Україні потребують розмінування близько 470 тисяч га сільгоспугідь, з них 174 тисяч га – негайно

Новини
Фото: facebook.com/DSNSMYKOL

В Україні необхідно розмінувати близько 470 тисяч га сільськогосподарських земель на території дев’яти областей, з них близько 174 га потребують негайного розмінування. Найскладніша ситуація на Харківщині та Херсонщині, які перебували довгий час під окупацією.

Про це повідомив начальник відділу організаційної роботи з гуманітарного розмінування ДСНС України Сергій Рева в ефірі національного телемарафону.

За його словами, у 2022 році на деокупованих територіях Київської, Сумської, Чернігівської областей саперам вдалося розмінувати сільгоспугіддя загальною площею близько 50 тисяч га, що дозволило провести осінню польову кампанію зі збору урожаю, і посівну.

«У цьому році ми продовжуємо цю роботу з розмінування сільгоспугідь. Ми, розуміючи, що нам потрібно розмінувати величезні площі, розробили план гуманітарного розмінування сільгоспугідь, який був схвалений на засіданні Національного органу з питань протимінної діяльності, і цим планом визначено близько 470 тисяч гектарів, які нам потрібно розмінувати на території дев’яти областей, які були визначені», – сказав Рева.

Він вказав, що зараз важко сказати, скільки часу займе процес розмінування цих територій, оскільки до кінця не зрозуміло, що саме знаходиться на цих полях, який стан їх замінування, яка щільність замінування.

«Але ми розробили матрицю пріоритетності, категорізуємо ці поля за економічною доцільністю, за щільністю забруднення. Це все визначається місцевими органами влади, обласними військовими адміністраціями. І на сьогодні ми можемо говорити про те, що негайному розмінуванню підлягають близько 174 тисяч гектарів із цих 470», – зазначив Рева.

Він додав, що із визначених дев’яти областей найскладніша ситуація на Харківщині та Херсонщині, які перебували довгий час під окупацією.

«Там є найбільша щільність забруднення. Ми зараз активно працюємо на території Миколаївської області. І продовжуємо розміновувати Київщину, Чернігівщину, Сумщину. Тобто це ті регіони, на яких сконцентрована зараз головна наша увага», – сказав Рева.

Як повідомлялось, понад 30% території України забруднені мінами та вибухонебезпечними предметами. Повне розмінування цих територій займе тривалий час, який може перевищувати 5 років.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.