Підозрюваному у держзраді інспектору Вусалу Шукюрову за роботу в окупаційному «слідчому ізоляторі» Херсона загрожує довічне позбавлення волі

Новини
Вусал Шукюров, наглядач-колаборант. СІЗО Херсона на вул. Перекопській, 10. Фото: соцмережі і vitk.com.ua

Державне бюро розслідувань 1 квітня повідомило про підозру у державній зраді в умовах воєнного стану та колабораційній діяльності 40-річному молодшому інспектору-кінологу відділу охорони державної установи «Херсонський слідчий ізолятор» Вусалу Муса Огли Шукюрову. Він добровільно погодився працювати на окупантів і наглядав за незаконно арештованими росіянами людьми. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри.

В документі вказано, що молодший інспектор-кінолог відділу охорони ДУ «Херсонський слідчий ізолятор», громадянин України Шукюров Вусал Муса Огли, 26 листопада 1982 р. н., з 31 травня 2022 року добровільно зайняв посаду «молодшого інспектора I категорії чергової частини Слідчого ізолятора №1» на вул. Перекопській, 10, в Херсоні, який «належав» незаконно створеному окупантами органу – «управління служби виконання покарань по Херсонській області», що згодом перейшов до «федеральної служби виконання покарань РФ».

На своїй «посаді» Вусал Шукюров охороняв та наглядав за незаконно арештованими росіянами херсонцями, яких утримували в приміщеннях захопленого слідчого ізолятору.

З інших джерел ЦЖР відомо, що Вусала Шукюрова в кінці 2011 року депортували з Азербайджану на сім років за порушення міграційного законодавства. Як скаржився на одному з російських сайтів юридичних консультацій його брат Ніджат, Вусала не пропустили до Азербайджана з боку російського Дагестана. Вусал Шукюров народився в Азербайджані, але давно проживає в Херсоні і є громадянином України.

Його підозрюють у вчиненні злочинів за ч. 2 ст. 111 і ч. 7 ст. 111-1 КК України. За державну зраду в умовах воєнного стану і добровільному зайнятті посади в незаконному правоохоронному органі йому загрожує покарання – довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Як повідомлялось, у кінці листопада 2022 року українські правоохоронці затримали в Херсоні трьох колишніх працівників СІЗО, які допомагали окупантам ув’язнювати українських активістів, а після звільнення міста намагалися переховуватися.

З початку окупації Херсонщини росіянами було викрадено понад тисячу жителів області. Більшість з них на сьогодні звільнено з російських катівень, проте доля майже половини – досі не відома.

Історії деяких українців, яким вдалося вижити після того, як вони пройшли через російські катівні Херсона, читайте в матеріалі «Люди, які пройшли пекло херсонських катівень».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.