Фейкова ректорка Херсонського держуніверситету, колаборантка Тетяна Томіліна заочно отримала підозру у пособництві державі-агресору

Новини
Тетяна Томіліна, колаборантка. Фото: скріншот відео окупаційних ЗМІ

СБУ заочно повідомила про підозру у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору 56-річній Тетяні Томіліній, фейковій ректорці захопленого окупантами Херсонського державного університету. Їй загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 12 років.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри.

В документі вказано, що Тетяна Томіліна добровільно погодилася очолити незаконно створений окупантами «російський» Херсонський державний університет. Після свого призначення, починаючи з 10 червня 2022 року Томіліна взяла участь у захопленні приміщення навчального закладу, заборонила його співробітникам відвідувати свої робочі місця, почала набір своїх кадрів, незаконну інвентаризацію майна, впровадження російських «стандартів навчання» та прийом студентів.

Як повідомляв ЦЖР, Херсонський державний університет окупанти разом із Томіліною захопили 14 червня 2022 року, коли сам заклад вже тимчасово перевели до Івано-Франківська. Того ж дня окупанти викрали проректора ХДУ Максима Вінника.

Разом із Томіліною в захопленні ХДУ брала участь колаборантка Тетяна Кузьміч, яку окупанти призначили «начальницею обласного управління освіти». Сама ж Тетяна Томіліна раніше працювала директоркою академічного ліцею при ХДУ і ніколи не приховувала своїх проросійських поглядів.

Перед звільненням Херсона Тетяна Томіліна втекла на лівобережну Херсонщину і в інтерв’ю російським пропагандистам розповідає небилиці про те, що зараз в очолюваному нею фейковому вузі нібито навчається майже 4 тисячі студентів і про 12 докторів наук, які там нібито працюють.

За скоєні діяння Томіліній «світить» позбавлення волі на строк від 10 до 12 років і конфіскація майна – за ч.1 ст.111-2 (пособництво державі-агресору) і ч.3 ст.111-1 (колабораційна діяльність) КК України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.