Із Каховки повідомляють про затримання російськими силовиками гауляйтера Філіпчука через крадіжки грошей і спекуляції овочами

Новини
Гауляйтер Каховки Павло Філіпчук. Фото: скріншот відео з окупаційного ЗМІ

Мешканці окупованої Херсонщини повідомили ЦЖР про затримання росіянами 10 квітня гауляйтера Каховки Павла Філіпчука і ще двох колаборантів. Офіційного підтвердження з боку окупантів наразі немає.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

За словами мешканців Каховки, гауляйтера міста Павла Філіпчука російські силовики затримали вранці 10 квітня дорогою до Скадовського району, куди він їхав нібито на нараду з іншими представниками окупаційних «адміністрацій» області. Разом із ним нібито затримали також двох відомих колаборантів з Каховки – Максима Стрельцова і Миколу Степанова. 

За інформацією співрозмовників агентства, Філіпчука підозрюють у тому, що він виписував собі премії у сумі  1 млн рублів і махінаціях з російськими грошима, призначеними для  виплати пенсій та соціальної допомоги населенню окупованої території, а також через  махінації з поставками овочів  за спекулятивними цінами.

У Каховці також обговорюють й іншу причину ймовірного затримання гауляйтера, яка може бути  пов’язана з його неспроможністю відновити роботу головної насосної споруди Каховського магістрального каналу

Поки що офіційного підтвердження інформації про затримання окупаційними силовиками їхнього гауляйтера Філіпчука немає. Однак у Каховці 10 і 11 квітня на людях він ніде не з’являвся. 

Павло Філіпчук раніше вже попадався на махінаціях з грошима. У 2013 році його вигнали з Партії регіонів через «привласнення та приховування ним печатки, штампів, офіційних документів Каховської міської організації Партії регіонів». Крім цього та підробки документів Філіпчука звинувачували в махінаціях зі сплатою, обліком і використанням членських внесків.

Нагадаємо:

  • Співпрацювати з окупантами колишній депутат Каховської міськради трьох скликань (2006-2016 роки) і Херсонської облради від «Опозиційного блока» (2016-2020 роки) Павло Філіпчук почав з перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 
  • 6 березня 2022 року Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження стосовно Філіпчука за фактом державної зради та дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади з використанням засобів масової інформації (ч.1 ст.111, ч.3 ст.109 КК України).
  • Попри активну діяльність Філіпчука на посаді гауляйтера фактичним керівникомо купаційної «адміністрації» був росіянин Раушан Жаркомбаєв, який приїхав з депресивного сільського поселення Тайожний Красноярського краю РФ.  

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.