«Керувати» Каховкою і її гауляйтером Філіпчуком окупанти поставили ексголову депресивного селища з російського Сибіру

Новини
Раушан Жаркомбаєв
Раушан Жаркомбаєв

Першим заступником голови окупаційної «адміністрації» Каховки на Херсонщині російські загарбники призначили ексголову депресивного сільського поселення Тайожний Красноярського краю РФ Жаркомбаєва Раушана Ібрахімовіча. Фактично саме він керує тимчасово захопленою громадою і її гауляйтером Павлом Філіпчуком.

Інформацію про Раушана Жаркомбаєва оприлюднили російські телеграм-канали, передає Центр журналістських розслідувань.

В сюжетах на цих телеграм-каналах Жаркомбаєв в якості «первого заместителя» голови окупаційної адміністрації Каховки розповів про проведення депортації місцевих жителів до міста Туапсе Краснодарського краю Росії. За його словами, 4 листопада з Каховки окупанти вивезли близько 700 каховчан. 

До своєї появи на Херсонщині Раушан Жаркомбаєв працював головою сільського поселення Тайожний Богучанського району Красноярського краю. Це депресивне поселення, в якому станом на 2010 рік проживало близько 6 тисяч осіб, розташоване на відстані 5,5 тисяч кілометрів від Каховки. Як пише російська Вікіпедія, Тайожний виконує функцію «пересадочного пункту» для вахтовиків, які їдуть працювати в північні регіони Красноярського краю. 

З самого початку окупації російські загарбники призначали на Херсонщині місцевих гауляйтерів, до яких приставляли своїх наглядачів. Найчастіше саме останні виконували функцію головних «керманичів» захоплених громад. Тож попри те, що Каховкою формально «керує» місцевий колаборант Павло Філіпчук, фактичним керівником окупаційної адміністрації міста є росіянин Раушан Жаркомбаєв.

Як повідомляв ЦЖР, схожа ситуація була в створеній окупантами в Каховському районі «адміністрації» неіснучого «Чаплинського району». Формальним її «керманичем» вони поставили місцевого колаборанта Атома Мірібяна, але реально «адміністрацією» з перших днів її «створення» керував військовий з Волгоградської області Росії, громадянин РФ Алєксандр Хлюстов. 

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter