На окупованому Півдні росіяни формують «козацькі добровольчі загони»

Новини
Ряжені «козаки» в окупованому Мелітополі. Фото: ria-m.tv

На окупованих частинах Запорізької і Херсонської областей російські загарбники оголосили про формування «козацьких добровольчих батальйонів». Таким чином росіяни залучають місцеве населення до війни проти України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на окупаційні медіа.

«На зустрічі з отаманом «Союза казаков-воинов России и зарубежья» Ніколаєм Дьяконовим обговорили питання щодо спільного створення козацьких добровольчих батальйонів на територіях Запорізької та Херсонської областей. Батальйони будуть сформовані найближчим часом та перебуватимуть на повному державному забезпеченні», – повідомляє телеграм-канал російської Асоціації співробітників силових структур «Воин», організації, яку в Росії за рішенням суду було ліквідовано ще в 2017 році.

На окупованих територіях керівником неіснуючої Асоціації представляється Андрєй Жидков, колишній начальник окупаційного «УВД по Мелитополю и Мелитопольскому району», фігурант публікацій ЦЖР. Жидкова навіть в Росії вважають самозванцем і шахраєм, головна діяльність якого самопіар.

Андрєй Жидков, ексначальник окупаційного «УВД по Мелитополю и Мелитопольскому району». Мелітополь, 08.04.2023. Фото: пропагандистський тг-канал

Саме Жидков зустрічався з Ніколаєм Леонідовічем Дьяконовим (ІПН 772074780232), російським пропагандистом, керівником «Общероссийской общественной организации по развитию казачества «Союз казаков-воинов России и зарубежья», відомим своєю публічною підтримкою військових дій Росії в Україні та агітацією вступу до російської армії.

Пізніше на цьому ж телеграм-каналі було опубліковане оголошення про початок формування «бригади з місцем дислокації в Запорізькій і Херсонській областях». Судячи з тексту, до лав запрошують будь-кого, натомість обіцяють грошове утримання, державні гарантії і статус ветерана бойових дій.

ЦЖР повідомляв, що на окупованих територіях Півдня вже створені «добробати» колаборантів. Детальніше про це можна дізнатися з розслідування ЦЖР «Хто формує «добровольчі загони» колаборантів на півдні України».

З позиції міжнародного права і українського законодавства такі «добровольчі батальйони» – це незаконні збройні формування, бійці яких воюють на стороні агресора проти урядових військ своєї країни.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.