Гауляйтеру села Вавилове Миколаївської області Олексію Кондратюку, який допомагав окупантам викрадати АТОвців, повідомили про підозру у держзраді

Новини
Вавилово

СБУ повідомила про підозру 45-річному Олексію Кондратюку, керівнику і засновнику фермерського господарства «Капітал». Він став гауляйтером села Вавилове Шевченківської територіальної громади Миколаївської області. Кондратюк розміщував і забезпечував російських військових на території села, допомагав їм викрадати і тероризувати АТОвців, учасників підпільного опору, правоохоронців та мирних громадян з проукраїнськими поглядами. За скоєний злочин йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Повідомлення про підозру опубліковане на офіційному сайті Офісу генпрокурора, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі вказано, що мешканець села Вавилове Миколаївського району Олексій Кондратюк, 20 липня 1977 р. н., особисто встановив контакт з російськими військовими, отримав від них перепустку для проїзду через блокпости окупантів, а також обіцянку призначити його гауляйтером Вавилового. Кондратюк добровільно забезпечував загарбників продуктами, водою, дровами, паливом, закликав односельців надавати їм підтримку і підбурював змістити діючого старосту села Шевченківської сільради. 

Згодом Кондратюк отримав повноваження гауляйтера і допомагав окупантам з їхнім можливим виходом на околиці Миколаєва. Для цього з 4 по 27 березня 2022 року він особисто супроводжував колони російської техніки за кермом власного автомобіля, показував їм вигідні позиції для розміщення, зокрема, на території господарства «Свобода» у Вавиловому. Також він показував окупантам колишні і діючі позиції ЗСУ.

Олексій Кондратюк надав окупантам для розміщення особового складу і зберігання боєприпасів будівлю свого магазину у Вавиловому на вул. Миру, 19. Він допомагав загарбникам проводити так звані «фільтраційні заходи»: викрадати і тероризувати учасників АТО, колишніх військовослужбовців, правоохоронців, учасників підпільного опору України і односельців з проукраїнськими поглядами. 

Олексій Кондратюк є директором і засновником фермерського господарства «Капітал», зареєстрованим у Снігурівці.

Село Вавилове окупанти «приєднали» до так званого Снігурівського району Херсонської області. Насправді місто Снігурівка відноситься до іншої громади та іншого, Баштанського району Миколаївської області.

За скоєний злочин Олексію Кондратюку повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111, ч. 4 ст. 111-1 і ч. 1 ст. 111-2 КК України. Йому загрожує позбавлення волі на строк від 12 до 15 років і конфіскація майна.

Як повідомляв ЦЖР, управління СБУ в Миколаївській області 13 березня повідомило про підозру гауляйтеру Снігурівки Баштанського району, яку окупанти “приєднали” до Херсонської області, Юрію Барбашову. За пособництво державі-агресору і колабораційну діяльність йому загрожує від десяти до дванадцяти років позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.