Окупанти продовжують грабувати управління Головного Каховського магістрального каналу на Херсонщині, їм допомагає начальник однієї з насосних станцій Володимир Кірюшин

Новини
А ось так виглядають розбиті росіянами труби на ГНС УГКМК
А ось так виглядають розбиті росіянами труби на ГНС УГКМК

Російські окупанти продовжують грабувати управління Головного Каховського магістрального каналу (УГКМК), розташоване на території Любимівської громади на Херсонщині. Останній тиждень вони вивозять звідти в невідомому напрямку транспорт. Допомагають їм у цьому ексначальник Басейнового управління водних ресурсів Нижнього Дніпра Ігор Андрієнко і начальник головної насосної станції Сірогозької зрошувальної системи Володимир Кірюшин. Дії окупантів вказують на те, що вони не мають жодного наміру відновлювати роботу Каховського магістрального каналу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на власні джерела.

За словами мешканців Любимівської громади, останній тиждень територію УГКМК та інших його підрозділів постійно відвідує колаборант Ігор Андрієнко, ексначальник Басейнового управління водних ресурсів Нижнього Дніпра. Його супроводжує  Кірюшин Володимир Анатолійович, начальник головної насосної станції (далі – ГНС) Сірогозької зрошувальної системи.

Володимир Кірюшин

Володимир Кірюшин

«Ми спочатку не могли зрозуміти, чого вони зачастили до УГКМК. Виявилося, що їх цікавить транспорт каналу. Кірюшин знав, де його тримали, тому він допомагає окупантам вивозити його в невідомому напрямку. За останній тиждень з каналу зникли два нові позашляховики, наша навантажувально-розвантажувальна техніка. При цьому Кірюшин каже, що не визнає законне керівництво УГКМК», – розповіли джерела ЦЖР.

Володимир Кірюшин

Володимир Кірюшин

Самі співробітники УГКМК впевнені, що такі дії окупантів вказують на відсутність у них намірів відновлювати роботу Каховського магістрального каналу.

Як повідомляв ЦЖР, через постійні російські обстріли наприкінці листопада 2022 року була пошкоджена герметизація ГНС УГКМК, після чого почалось її затоплення. Водночас окупанти навмисно пошкодили шафи управління і розікрали майно УГКМК разом із запасним дизель-генератором. Після зупинки ГНС вода в русло Каховського магістрального каналу не подається, а само воно почало пересихати.

Нещодавно загарбники визнали, що не здатні відновити роботу Каховського магістрального каналу і назвали катастрофічною ситуацію з водопостачанням в окупованих Херсонській і Запорізькій областях. Вирішити цю проблему вони запропонували за допомогою артезіанських свердловин, як це вже було у Криму. 

Детальніше про це читайте в матеріалі «Зневоднені землі. Як диверсії російських окупантів на Каховській ГЕС і двох каналах наближають екологічну катастрофу на українському півдні».