В Запоріжжі планують витратити майже мільйон гривень на декомунізацію

Новини
Будівля Запорізької міської ради Фото: Вікіпедія:
Будівля Запорізької міської ради Фото: Вікіпедія:

Відділ охорони культурної спадщини Запорізької міської ради оголосив тендер на 890 тисяч гривень на демонтаж знаків та символів, пов’язаних із радянським та комуністичним минулим.

Інформація про закупівлю опублікована в системі електронних торгів Prozorro, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За 890 тисяч гривень переможці закупівлі мають «ліквідувати російсько-імперські та радянські наративи на фасадах об’єктів архітектури міста».

Мова йде про дрібні елементи декору на фасадах багатоповерхівок на проспектах Соборному та Металургів, а також про великий стилізований герб Української радянської соціалістичної республіки та п’ятикутну зірку на будівлі Запорізької міської ради.

Зняти мають також фасадний декор, що містить серп і молот, п’ятикутну зірку та дрібніші елементи з будівлі кіноконцертного залу імені Глінки, ліпнину такого ж змісту з Палацу культури ім. Кірова та будинку управління Дніпроенерго.

Головною умовою для бажаючих взяти участь у закупівлі є наявність автовишки.

В тендерній документації вказано, що аукціон проводитись не буде “через нерівномірний доступ учасників до торгів, пов’язаний з нестабільністю електропостачання по всій території України”.

Переможця визначатимуть за ціною, яку учасники вказують при подачі пропозиції.

Підставою для демонтажу в тендерній документації вказане Рішення Запорізької міської ради від 11.06.2021 № 68 (зі змінами).

Нагадаємо:

  • 9 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла закон про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів і заборонила їх пропаганду.
  • У травні 2017 року народні депутати від «Опозиційного блоку» та інших фракцій подали подання до Конституційного Суду щодо визнання неконституційним закону про декомунізацію.
  • В рамках декомунізації були демонтовані сотні пам’ятників Леніну і перейменовано сотні населених пунктів.
  • 12 травня 2016 року Верховна Рада України в рамках процесу декомунізації повернула історичні кримськотатарські назви 75 населеним пунктам і районам тимчасово окупованого Криму і перейменувала 72 населених пункти на окупованому Донбасі.
  • 16 липня 2019 року Конституційний суд України визнав закон про декомунізацію конституційним, а пропаганду комуністичного режиму реальною загрозою для сучасної української державності.