Запровадження електронних повісток свідчить, що Росія готується до тривалої війни – розвідка Британії

Новини
Фото: EPA

У британській розвідці вважають, що створення у Росії єдиного реєстру осіб, які підлягають призову на військову службу, та запровадження електронних повісток свідчить, що Москва готується до тривалої війни проти України.

Про це у щоденному огляді повідомляє міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, 11 квітня Держдума РФ ухвалила закон про створення єдиного реєстру осіб, які підлягають призову на військову службу.

«Ключовим наслідком цього заходу є те, що в майбутньому влада зможе вручати повістки в електронному вигляді, а не поштою, що усуває одну перешкоду, яка раніше дозволяла деяким ухилятися від призову», – йдеться в повідомленні.

У британській розвідці вказують, що оскільки дані про призов окремих осіб у цифровому вигляді пов’язані з іншими державними онлайн-сервісами, цілком імовірно, що влада каратиме ухилянтів, автоматично обмежуючи права на працевлаштування та обмежуючи поїздки за кордон.

«Ці заходи набудуть чинності пізніше цього року; вони конкретно не вказують на будь-яку нову велику хвилю примусової мобілізації. Зараз Росія надає перевагу зусиллям для залучення додаткових добровольців. Однак, цей захід, дуже ймовірно, є частиною довгострокової стратегії забезпечення особового складу, оскільки Росія очікує затяжного конфлікту в Україні», – йдеться в огляді.

Як повыдомлялось, 11 квітня Держдума РФ ухвалила пакет поправок до законів, який передбачає створення єдиного реєстру військовозобов’язаних. Документ юридично прирівнює електронні повістки до паперових і забороняє росіянам, які ухиляються від призову, виїжджати за кордон, брати кредити і продавати нерухомість. 14 квітня президент РФ Володимир Путін підписав закон.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.