Херсонцю Євгенію Трощаку, який «очолив» захоплене окупантами КП «Гарантія», повідомили про підозру в пособництві державі-агресору

Новини
Євген Трощак, колаборант Фото: suspilne.media

Національна поліція України повідомила про підозру в пособництві державі-агресору 39-річному мешканцю Херсона Євгенію Трощаку, який незаконно очолив захоплене окупантами міське комунальне підприємство «Гарантія» Херсонської міської ради. Йому світить від 10 до 12 років позбавлення волі.

Повідомлення про підозру опубліковане на сайті Офісу генпрокурора, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі йдеться, що мешканець Херсона Трощак Євгеній Вікторович, 13 червня 1983 р. н., 24 червня 2022 року був незаконно призначений на посаду в. о. директора МКП «Гарантія». Співробітникам підприємства його представив тодішній законний директор МКП «Гарантія», заступник гауляйтера Херсона, колаборант Семенчев Ігор Григорович.

В подальшому Євгеній Трощак незаконно зареєстрував МКП «Гарантія» в російському державному реєстрі юридичних осіб під назвою «ГКП «Гарантия», уклав з підконтрольними РФ «Промсвязьбанком» і «Международным расчетным банком» договори на відкриття рубльових рахунків та організував видачу співробітникам підприємства зарплати в рублях.

«Діючи на шкоду державі Євгеній Трощак незаконно приймав в оперативне управління «ГКП «Гарантия» адмінбудівлю і основні фонди інших комунальних підприємств Херсонської міської ради, зокрема, КП «Парки Херсона», – йдеться в повідомленні про підозру.

Євгеній Трощак очолює громадську спілку «Асоціація будинків Херсону», херсонське ОСББ «Говардський», ТОВ «Будівельно-сервісна компанія «Мій дім», є співзасновником ТОВ «Управлінсько-сервісна компанія «Добробуд» і громадської організації «Міст єднання». Під час окупації Херсона Трощак давав коментарі журналістам про важку ситуацію в багатоквартирних будинках міста.

Євгенію Трощаку повідомлено про підозру в пособництві державі-агресору за ч.1 ст.111-2 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Як повідомляв ЦЖР, 6 квітня 2023 року Бюро економічної безпеки України повідомило про підозру у колабораційній діяльності 47-річному Олексію Рибакову, який очолив захоплені російськими окупантами КП «Херсонтеплоенерго» і АТ «Херсонська ТЕЦ». Йому загрожує штраф або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.