У порту окупованого Бердянська вже друге за тиждень російське судно завантажується краденим зерном

Новини
Вид на порт окупованого Бердянська з оглядового майданчика на вул.Правди, Фото з соцмереж, 20.04.2023

На причалах захопленого окупантами Бердянського морського порту з 18 по 22 квітня помічено жвавий рух суден, які, ймовірно, завантажують краденим українським збіжжям.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

Інформація про те, що в порту Бердянська  на якір став черговий суховантаж, зʼявилася в телеграм-каналі «Бердянск. Без цензуры» надвечір 19 квітня, але без візуального підтвердження.  

«Русня продовжує красти зерно через Бердянський порт», – написали адміни каналу, припустивши, що до порту під завантаження прийшла баржа «Самарская-1», про яку вже повідомляв ЦЖР.

Проте є сумніви щодо того, що це саме баржа «Самарская-1». На відео і  світлинах із соцмереж біля причалу №2 захопленого порту вдалося розгледіти суховантаж. 

Через наявність надбудови з капітанським містком, які вдалося розгледіти,  робимо висновок, що це саме балкер, а не російська баржа «Самарская-1», яка щонайменше раз на два тижні зʼявляється в акваторії Бердянська.

Несамохідна баржа і буксири в акваторії Бердянської затоки при заході в порт, 15.04.2021. Фото: t.me/ber_bez_cen

За даними сайту MarineTraffic, станом на 20 квітня в Азовському морі перебувало три судна з вимкненими системами «AIS», які зовні схожі на балкер в порту Бердянська.

Скріншот з сайту морських перевезень в режимі онлайн MarineTraffic

Всі три російські суховантажі – «Андрей Зуев», «Владимир» та «Идель-1» – вийшли з порту Азов і мали прямувати до Новоросійська. Ймовірно, один із них незаконно зайшов у Бердянськ. 

Для кращого розуміння, де саме у порту Бердянськ розташоване судно, наводимо архівне фото, на якому добре видно східні причали з іншого ракурсу.

Судна на причалах №1 і №2, осінь 2019 року. Фото: t.me/s/brdnews

Російське вантажне судно в порту Бердянська, 20.04.2023. Фото із соцмереж

21 квітня мешканці Бердянська зафіксували ще одне судно в акваторії, яке прямувало до захопленого порту.

Суховантаж прямує судоходним каналом у порт окупованого Бердянська, 21.04.2023. Фото: тг-канал «ВАЗЕЛИН»

Станом на вечір 22 квітня балкер знаходиться, орієнтовно, на причалі №4 під завантаження зерном, соняшником, або іншим збіжжям, вкраденим у аграріїв окупованої частини Запоріжчини.

Вид на Бердянський морський торговельний порт, 22.04.2023. Фото з анонімного джерела.

14  квітня під час візиту на тимчасово окупований Південь України міністра сільського господарства  РФ Дмітрія Патрушева окупанти анонсували збільшення потужностей порту до перевалки 150 тис. тонн зернових щомісяця.

За даними росіян, з початку 2023 року вони вже незаконно  вивезли морем із Запорізької області понад 70 тис.тонн пшениці та інших злакових культур.  

Як повідомляв ЦЖР, воєнні злочини рашисти вчиняють у Бердянську не самі, в цьому їм активно допомагають колаборанти. Деякі з місцевих зрадників вже мають підозри у державній зраді від українських правоохоронців, інші – чекають, як то кажуть, на свою чергу.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.