Заступниці директора Таврійського сільського ліцею на окупованій Херсонщині Ірині Цвірі повідомили про підозру в державній зраді

Новини
Ірина Цвіра
Ірина Цвіра, колаборантФото: соцмережі

СБУ 24 квітня повідомила про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану 65-річній Ірині Цвірі, заступниці директора Таврійського ліцею Скадовського району Херсонської області. Вона добровільно погодилась очолити цей захоплений російськими загарбниками заклад та потенційно «напрацювала» собі на довічне позбавлення волі.

Повідомлення про підозру оприлюднене на сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі вказано, що Ірина Цвіра працювала в цьому ліцеї з 1980 року спочатку вчителькою російської мови та літератури, а з 2005 року була заступницею директора з навчально-виховної роботи. 

29 липня 2022 року російські окупанти захопили цей ліцей і незаконно зареєстрували на його базі «государственное бюджетное образование Херсонской области «Таврийская школа Голопристанского муниципального округа». Очолити цей «заклад» добровільно погодилась Ірина Цвіра. На посаді «директора» вона незаконно відібрала у законних власників ключі від приміщень ліцею і шкільного автобусу, займалася підбором вчителів і запроваджувала російську систему освіти в ліцеї. 

«Своїми діями Ірина Цвіра допомагала окупантам формувати у дітей антиукраїнські погляди і виховувати почуття ненависті до українського народу», – йдеться в повідомленні про підозру.

За скоєний злочин Ірині Цвірі загрожує довічне позбавлення волі – за ч. 2 ст. 111 КК України.

Як повідомляв ЦЖР, головне слідче управління Національної поліції України 20 квітня повідомило про підозру в колабораційній діяльності п’ятьом директорам захоплених окупантами закладів освіти Херсонської області: Херсонського базового медичного фахового коледжу Олександру Бойку, Херсонської академії неперервної освіти Ельвірі Фатєєвій, Чаплинського ліцею Наталі Яцюк, Генічеського ліцею №1 Наталі Галці і Рівненського ліцею Наталії Цибі. Їм усім загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.