У Криму ФСБ затримала правозахисника та кримськотатарського активіста Абдурешита Джеппарова

Новини
Абдурешіт Джеппаров Фото: RFE/RL

У Криму ФСБ затримала правозахисника та кримськотатарського активіста Абдурешита Джеппарова. Раніше російські силовики провели у нього вдома обшук.

«Обшук завершився. Родичі Абдурешита Джеппарова повідомляють, що силовики прийшли близько 7 години ранку. Завершився обшук півгодини тому. Його забрали. Адвоката викликати не встигли, бо одразу забрали телефони. У будинку на момент обшуку була дружина та 14-річна дочка», – повідомила родичка Абдурешита Джеппарова, пише Кримська солідарність.

Фото: Кримська солідарність

В березні 2022 року «Білогірський районний суд» заарештував на 15 діб правозахисника, ветерана кримськотатарського національного руху Абдурешита Джеппарова за нібито «пропаганду нацистської символіки» у соцмережах.

«Суд» вбачав у діях Абдурешита Джеппарова ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.20.3. КоАП РФ (пропаганда чи публічне демонстрування нацистської атрибутики чи символіки, чи атрибутики чи символіки екстремістських організацій, чи інших атрибутики чи символіки, пропаганда чи публічне демонстрування яких заборонені федеральними законами – ред.) і стосовно Абдурешита Джеппарова була застосована санкція – 15 діб адміністративного арешту», –  повідомляла адвокат Еміне Авамілєва 

За її словами, Джеппарову ставилася в провину пропаганда і демонстрація нацистської символіки, яка нібито була розміщена на його сторінці в соцмережі 19 серпня 2019 року.

Адвокат пояснила, що йшлося про відеоролик, у якому говорилось про те, що відомий марш радянських льотчиків був скопійований з маршу нацистів у гітлерівській Німеччині, і в ньому демонструвалися кадри з нацисткою символікою.

Нагадаємо:

  • В окупованому Криму росіяни незаконно утримують 168 кримських політв’язнів, 119 з них – кримські татари.
  • Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович у доповіді наголосила на численних порушеннях прав кримських татар у тимчасово окупованих Росією Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.