Україна повернула з російського полону ще 42 захисників та двох цивільних

Новини
Звільнені з російського полону українці, 26.04.2023 Фото: facebook.com/koordshtab

Україна 26 квітня в результаті обміну повернула з російського полону 42 українських військовослужбовців та двох цивільних осіб.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

«Сьогодні в результаті обміну з полону повернулися ще 44 українці. Серед них 42 військових і двоє цивільних. З полону повертаються також двоє чоловіків, чиї дружини були звільнені Координаційним штабом під час попередніх обмінів», – йдеться у повідомленні.

До ЗСУ належать 19 звільнених, до Держприкордонслужби – 11, ВМС – 7, Нацгвардії – 2, тероборони – 3. Серед звільнених вояків шестеро офіцерів та 37 солдатів та сержантів.

«Звільнені військовослужбовці воювали, зокрема, в Маріуполі, на донецькому, херсонському, харківському, луганському та сумському напрямках. Серед них чимало поранених та з наслідками важких тортур. Звільнено з полону також військового хірурга, який оперував поранених у військовому шпиталі в Маріуполі та організував масову медичну допомогу. Одному зі звільнених, командирові відділення, загрожував так званий «суд» із ув’язненням на тривалий термін», – додали в штабі.

Загалом, станом на 26 квітня з полону звільнено вже 2280 українців.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter