Депутату Держдуми РФ Артему Турову за координацію псевдореферендуму на Херсонщині повідомили про підозру у зазіханні на територіальну цілісність України

Новини
Депутат Держдуми РФ Артьом Туров в окупованій Новій Каховці, 24.09.2022. Фото: скріншот відео пропагандистського каналу

Головне слідче управління СБУ 27 квітня повідомило про підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України 40-річному Артьому Турову, депутату Держдуми РФ від партії «Єдина Росія». Він займався координацією незаконного «референдуму» з «приєднання» Херсонщини до РФ 23-27 вересня 2022 року, зокрема, контролював так звану «міжнародну наглядову комісію», яка мала створити видимість законності неправомірного волевиявлення. За українським законодавством Турову загрожує довічне позбавлення волі.

Повідомлення про підозру оприлюднене на сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі вказано, що 40-річний депутат російської Держдуми Туров Артьом Вікторовіч, свідомо брав участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» з «приєднання» Херсонської області до РФ 23-27 вересня 2022 року. Саме він контролював роботу так званої «міжнародної наглядової комісії», до складу якої увійшли 43 особи з США, Франції, Італії, Іспанії, Литви, Чехії, ФРН, Боснії і Герцеговини, Великої Британії, Греції, Латвії, Нідерландів, Норвегії, Словаччини, Фінляндії, Сербії, Чорногорії та Білорусі, які не мали правового статусу офіційних представників країн і які не були акредитовані офіційними спостерігачами від іноземних держав або міжнародних організацій.

«Для здійснення безпосереднього контролю за проведенням незаконного референдуму Артьом Туров відвідував будівлі «виборчих комісій» Херсонської області, зокрема, в Новій Каховці, забезпечуючи у такий спосіб отримання прогнозованих для РФ результатів. Також він особисто координував та контролював «міжнародну наглядову комісію», яку запевняв про свідоме бажання вступу мешканців Херсонщини до складу РФ. Туров висвітлював процес проведення незаконного референдуму, створюючи загальну картину позитивного ставлення мешканців області до окупаційної влади РФ», – йдеться в повідомленні про підозру.

В документі також вказано, що росіяни не лише демонстративно сфальсифікували результати так званого волевиявлення, а й використали їх для подальшої незаконної анексії і «включення» Херсонської області до складу РФ.

Артьом Туров є депутатом Держдуми трьох скликань, обіймає посаду заступника голови комітету Держдуми РФ у справах Співдружності незалежних держав, євразійської інтеграції та зв’язках зі співвітчизниками. За скоєний злочин йому повідомлено про підозру в посяганні на територіальну цілісність України – за ч.3 ст.110 КК України. Санкція статті передбачає покарання довічним позбавленням волі і конфіскацією майна.

Як писав ЦЖР, 4 квітня 2023 року Нацполіція України заочно повідомила про підозру 35-річному російському військовому коменданту Нової Каховки Владіміру Ануфрієву. Саме він керував захопленням будівлі Новокаховської міської ради, видавав накази про викрадення, катування і вбивства мирних людей і жорстоко розганяв учасників проукраїнського мітингу 6 березня 2022 року.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter