З’явилося нове відео неконтрольованого скидання дніпровської води через пошкоджену окупантами Каховську ГЕС

Новини
Каховська ГЕС
Скид дніпровської води через пошкоджену окупантами Каховську ГЕСФото: investigator.org.ua

З’явилося нове відео неконтрольованого скидання дніпровської води через пошкоджену окупантами Каховську ГЕС. На ньому видно високий рівень води в Каховському водосховищі і її потужне скидання у місцях руйнування гідроспоруди. Це може призвести до підтоплення херсонських плавнів і подальшого руйнування гідроелектростанції.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на власні джерела.

На зробленому 26 квітня відео видно часткове руйнування Каховської ГЕС і високий рівень води у Каховському водосховищі. Через відкриті і частково зруйновані окупантами шандори неконтрольовано витікають потужні потоки води. 

Каховська ГЕС

Скид дніпровської води через пошкоджену окупантами Каховську ГЕС Фото: investigator.org.ua

За словами джерел ЦЖР у Новій Каховці, такий неконтрольований скид води може спричинити подальше руйнування гідроелектростанції, зокрема, підводної частини будівлі її машинної зали. Це може призвести й до підтоплення херсонських плавнів, якщо рівень води в водосховищі не зменшиться.

Каховська ГЕС

Пошкоджений російськими окупантами Каховський шлюз ГЕС Фото: investigator.org.ua

ЦЖР також звернувся за коментарями до ПрАТ «Укргідроенерго», однак поки відповіді не отримав.

Каховська ГЕС

Каховська ГЕС і її адміністративна будівля (праворуч) Фото: investigator.org.ua

  • Як повідомляв ЦЖР, Каховське водосховище зараз наповнене завдяки весняному водопіллю, його рівень близький до оптимального. Однак ризик подальшого падіння рівня води в ньому залишається дуже великим. Про це в ексклюзивному інтерв’ю нашому виданню розповів перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький. 
  • За словами генерального директора ПрАТ «Укргідроенерго» Ігоря Сироти, з вересня 2022 року захоплена Каховська ГЕС не працює і використовується окупантами виключно як фортифікаційна споруда. Водночас росіяни підняли затвори на ГЕС і скидають там воду. 
  • За даними «Укргідроенерго», зараз утримується затоплення заплавних територій та понижених ділянок у Полтавській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській областях. В компанії відмічають, що перша хвиля водопілля вже пройшла. Нині очікується формування її другої хвилі за рахунок добігання повеневих вод Прип’яті та Десни і стабілізація ситуації.