Критичної ситуації в Каховському водосховищі зараз немає, але ризик падіння рівня води в ньому внаслідок дій окупантів залишається дуже великим

Новини
Обміліле Каховськое водосховище, Каховський район Фото: investigator.org.ua

Каховське водосховище зараз наповнене завдяки весняному водопіллю, його рівень близький до оптимального. Однак ризик подальшого падіння рівня води в ньому залишається дуже великим. 

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповів перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький. 

За його словами, Міндовкілля почало моніторити ситуацію з Каховським водосховищем у минулому році, коли окупанти підірвали дамбу на Каховській ГЕС ім. Петра Непорожнього і почався спад води. Цей спад доходив до критичної межі, але він її не перетинав завдяки тому, що керівництво «Укргідроенерго» мало можливість регулювати рівень води за допомогою її скиду з верхнього водосховища. 

Олександр Краснолуцький зазначив, що проблема з наповненістю Каховського водосховища розглядалася на засіданнях комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. На них розробили декілька варіантів запобігання аварії у випадку, якщо станеться зневоднення водосховища. 

«Зараз Каховське водосховище у зв’язку з весняним водопіллям наповнене. До оптимального рівня його наповненості залишилось, якщо я не помиляюся, 50 см. Нині по Україні триває підтоплення внаслідок зимових і весняних дощів, водосховища наповнені. Тому з верхніх водосховищ тривають великі скиди води. Критичної ситуації в Каховському водосховищі зараз немає, але ризик падіння рівня води в ньому в подальшому є дуже великим», – сказав Олександр Краснолуцький.

Краснолуцький

Олександр Краснолуцький Фото: Олег Батурін

За його словами, падіння рівня води у водосховищі нижче певних показників може призвести до припинення водопостачання для великих населених пунктів, зокрема, для Кривого Рогу. 

Крім того, Каховське водосховище забезпечує охолодження Запорізької атомної електростанції. Якщо впаде рівень нижче допустимого водозабору, то не буде постачатися вода для охолодження ЗАЕС. А це, за висновком Олександра Краснолуцького, може призвести до другої Фукусіми. Оскільки виток води з Дніпра зв’язаний з Чорним морем, то радіоактивні нукліди можуть заразити весь Чорноморський регіон. 

Більше читайте в інтерв’ю Олександра Краснолуцького Центру журналістських розслідувань. 

Як повідомляв ЦЖР, головна насосна станція управління Головного Каховського магістрального каналу внаслідок злочинних дій російських окупантів повністю затоплена. Загарбники відновили в ній подачу електроенергії і намагаються відкачати воду. Однак на відновлення роботи ГНС  може піти не один рік.