Пентагон замовив високоточні ракети для HIMARS майже на $5 млрд – Defence News

Новини
HIMARS
Стрільба з ракетного комплексу M142 HIMARS на навчаннях Saber Strike у Польщі Фото: U.S. Army

Міноборони США уклало угоду на $4,8 млрд з американською військово-промисловою корпорацією Lockheed Martin на виробництво високоточних ракет GMLRS, які входять до складу систем HIMARS. США надають їх Україні в межах військової допомоги.

Про це повідомляє Defence News.

Журналісти пишуть, що Lockheed Martin отримала контракт від Пентагона на три роки для виробництва цих ракет. Виготовлення зазначеної у контракті кількості GMLRS мають завершити до 30 жовтня 2026 року.

Для того, щоб виконати угоду, планується наростити виробництво ракет з 6000 до 14 000 на рік.

У Lockheed Martin також активно працюють над розробленням ракет з більшим радіусом дії – ER GMLRS, чергові тестові запуски яких планують провести протягом 2023 року. Повідомляється, що на них корпорація також очікує отримати замовлення, щоб розпочати серійне виробництво.

Пентагон оголосив про новий, 36-й пакет військової допомоги Україні на тлі підготовки ЗСУ до контрнаступу на 325 мільйонів доларів.

Міністерство оборони США опублікувало фото військової допомоги, що входить у новий пакет, про який було оголошено 4 квітня.

США будуть продовжувати масштабну гуманітарну й бюджетну підтримку України в умовах її протистояння у війні, розв’язаній Росією, та планують до вересня 2023 року передати українській стороні 7,4 млрд доларів допомоги.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.