Сергію Усенку за посаду в окупаційному «уряді» Херсонщини повідомили про підозру в колабораціонізмі

Новини
Сергій Усенко і Єдуард Репілевський, колаборанти

СБУ 29 квітня повідомила про підозру в колабораційній діяльності 57-річному Сергію Усенку, який добровільно заступив на посаду «в. о. заступника міністра сільського господарства та рибальства Херсонської області». Він давній друг іншого зрадника, латифундиста Едуарда Репілевського, а в 2020 році невдало балотувався до Херсонської облради від блоку іншого зрадника Володимира Сальдо.

Повідомлення про підозру опубліковане на сайті Офісу генпрокурора, передає Центр журналістських розслідувань.

57-річний Сергій Усенко, мешканець нині звільненого села Веселе Новокаховської громади Каховського району, як встановили слідчі, добровільно погодився працювати на окупантів на посаді «в. о. заступника міністра сільського господарства та рибальства Херсонської області». Наказ про його призначення підписав 23 вересня 2022 року тодішній так званий голова ради міністрів – голова уряду окупаційної адміністрації Херсонщини, офіцер ФСБ РФ Сєрґєй Єлісєєв.

«На цій посаді Сергій Усенко контролював роботу так званого департаменту племінного тваринництва і рослинництва окупаційного міністерства та включених до нього відділів. Він відповідав за організацію співробітництва з іншими департаментами та структурними підрозділами окупаційної влади Херсонщини», – вказано в документі.

За даними ЦЖР, Сергій Усенко давно дружить з одним із найбагатших аграрних баронів лівобережної Херсонщини Альбертом Бабаєвим на прізвисько «Мільйончик», латифундистом-зрадником Едуардом Репілевським та іншими «кримінальними авторитетами». В 2020 році Усенко балотувався до Херсонської облради від блоку іншого зрадника Володимира Сальдо, але не був обраний.

За скоєний злочин Сергію Усенко СБУ заочно повідомила про підозру в колабораціонізмі за ч. 5 ст. 111-1  КК України. В Україні йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років і конфіскація майна.

Детальніше про Альберта Бабаєва і Едуарда Репілевського читайте в розслідуванні ЦЖР «Феодали з півдня. Як виникла аграрна імперія зрадника Едуарда Репілевського і яку роль в ній зіграв Альберт Бабаєв на прізвисько «Мільйончик».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.