Попри європейські санкції, двоє французів відкрили в окупованому Криму бізнеси

Новини
Мусн’є Ален Бернар, громадянин Франції, власник пивоварні «Бель Мусс» в окупованому Криму. Фото: «Вести Крым»

Громадянин Франції Мусн’є Ален Бернар Крістіан та новоспечений громадянин Росії французького походження Патріс Ле Лан відкрили в окупованому Росією Криму бізнеси, незважаючи на введені ЄС санкції за спробу РФ анексувати півострова.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на дані державного реєстру юридичних осіб РФ. 

Француз Мусн’є Ален Бернар Крістіан відкрив пивоварню «Бель Мусс» (ИНН: 9107041373) у селищі Уютне Сакського району. У виписці з реєстру юридичних осіб РФ вказано, що засновником підприємства є громадянин Франції. Центру журналістських розслідувань вдалося дізнатися дані французького паспорта Мусн’є Алена: 12СV80964, виданий у префектурі Ньєвр, місто Невер.

Мусн’є Ален Бернар, громадянин Франції, власник пивоварні «Бель Мусс» в окупованому Криму. Фото: «Вести Крым»

У репортажі пропагандистського ресурсу «Вести Крым» від 30 квітня 2023 року чоловік говорить, що приїхав у Крим у 2003 році, тобто до окупації півострова Росією, але перевірити це ми не можемо. Зараз француз посвідку на постійне проживання. У Франції живуть його діти.

Варто зазначити, що з 2014 року санкції і ЄС, і США забороняють своїм громадянам інвестувати в кримську економіку, купувати бізнес у Криму чи надавати послуги і товари кримським компаніям. Під тотальною забороною банківський, енергетичний, транспортний, будівельний сектори, розвідка і видобуток нафти, газу, корисних копалин та вся їхня інфраструктура, а також нові технології у цих галузях, заборона імпорту товарів з Криму. Порушники цієї заборони та їхні компанії ризикують самі потрапити під санкції.

Громадянин Росії французького походження Патріс Ле Лан відкрив виноробню у Бахчисарайському районі. Розповідається, що чоловік переїхав в Росію у 90 роках, мешкав у Москві.

Патріс Ле Лан, власник виноробні «Вивандьер» в окупованому Криму. Фото: «Вести Крым»

У столиці РФ він є співзасновником компаній «Миксо» (від 22 лютого 2022 року) та «Экотех» (від 1 вересня 2020).

Юридична особа кримської виноробні — «Крестьянское (фермерское) хозяйство «Вивандьер» (ИНН: 9104030856), яке з’явилося у російському реєстрі 10 серпня 2021 року. У француз розповідає, що від кримської окупаційної влади на розвиток бізнесу отримав субсидії у 5 та 27,5 мільйонів рублів. І хоча Патріс Ле Лан вже має російське громадянство, не факт, що він вийшов з французького, тож номер його європейського паспорта: 14FV05478.

Нагадаємо:

  • Українські центральні органи виконавчої влади, відповідальні за політику санкцій, не квапляться застосовувати цей інструмент до учасників Міжнародної асоціації друзів Криму — організації, що обʼєднує закордонних агентів впливу РФ. Про це у матеріалі Євгенія Лешана «Друзі окупації Криму: санкціоновані та не дуже».
  • Серед них є італієць Вальдегамбері Стефано, який відвідував окупований Крим, брав участь у заходах «Міжнародної асоціації друзів Криму» та веде незаконний бізнес на окупованій території.